Oedip (complex al lui)

[complex lui Oedip]

Stadiu al dezvoltării psihologice a copilului caracterizat printr-un puternic ataşament faţă de părintele de sex opus.

Complexul lui Oedip este important în for­marea personalităţii în întregime. El se plasează între 3 şi 6 ani şi diferă după sexul subiectului. La băiat, tatăl este iubit şi de temut în acelaşi timp (ambivalenţă), cu teama de pedeapsă (angoasa de castrare). La fată, absenţa penisului conduce la un sentiment de ură faţă de mamă, cu invidie admirativă faţă de tată.

Ieşirea din stadiul complexului lui Oedip şi renunţarea la fantasmele legate de acesta marchează accesul la stadiul genital şi la sexualitatea adultă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Asist. univ. dr. Ștefania Iancu: reabilitarea fixă imediată în stomatologie