Nistagmus

Manifestare spontana sau provocata, con­genitala sau dobândita, caracterizat prin mişcări involuntare si sacadate de mică amplitudine ale ochilor.

Nittagmusul fiziologic – Nistagmusul optocinetic se observă când ochii încearcă să urmărească imaginile care le trec prin faţă. Nistagmusul vestibular este provocat de o excitaţie sau de

paralizie tranzitorie a unuia sau ambelor labirinturi ale urechii interne.

Nistagmusul patologic – pot fi congenitale sau dobândite.

Nistagmusurile congenitale pot însoţi alte boli oculare congenitale precum cataracta, albinismul, strabismul, leziunile corioretiniene (atingeri ale retinei fătului). Pot fi observate în cazul unor afecţiuni neurologice (hidrocefalie, toxoplasmoză cerebrală) sau pot apărea în mod izolat, legat sau nu de ereditate.

Nistagmusul în resort este forma cea mai obişnuită a nistagmusurilor congenitale: ochii se mişcă lent într-un sens pe orizontală, apoi rapid în tens contrar. Nistagmusul pendular se manifestă prin secuse ritmice şi orizontale de durată egală. Nistagmusurile con­genitale se intensifică la oboseală, la emoţii, la efort al ochilor. Copilul poate bloca voluntar aceste nistagmusuri intorcand frecvent capul întotdeauna în aceeaşi parte şi riscă să sufere un torticolis.

Nistagmusurile dobândite pot apărea la adolescenţă sau la vârsta adultă si sunt semnele unor afecţiuni neurologice.

Electronistagmografia (înregistrarea electrică a mişcărilor ochiului) permite iden­tificarea diferitelor forme de nistagmus. In cazul nista­gmusurilor congenitale este folosit purtatul lentilelor corectoare cu prisme urmata de o intervenţie chirurgicală care permite o ameliorare definitivă.

Nistagmusurile dobândite dispar cu tratamentul cauzei lor, atunci când acest tratament este posibil.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Cel mai nou articol Video: