Nervul sciatic

Principalul nerv al membrului inferior ce are rol de control a articulaţiei şoldului, a genunchiului şi a gleznei, precum şi numeroşi muşchi (muşchii posteriori ai coapsei şi totalitatea muş­chilor gambei şi ai piciorului) şi cea mai mare parte a pielii coapsei, gambei şi piciorului.

Este cel mai lung şi cel mai voluminos din corpul omenesc si porneste din plexul sacral, din cea de a 5-a rădăcină lombară (L5) şi din prima rădăcină sacrală (S1), şi se îndreaptă spre fesă. După ce a traversat regiunea posterioară a coapsei el se divide  la nivelul genunchiului în două ramuri care se ramifică până la picior.

Agectiunea cea mai frecventă a nervului sciatic este sciatica, durere care iradiază în fesă şi în coapsă, uneori şi în gambă şi în picior. O luxaţie a articulaţiei şoldului sau o fractură a părţii superioare a peroneului pot să lezeze acest nerv şi să produca tulburări, de la redoarea până la paralizia muşchilor pe care îi inervează.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Tags:
Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?