Nerv rahidian

Nerv legat de măduva spinării.

Există 31 perechi de nervi rahidieni: 8 perechi de nervi cervicali, 12 perechi de nervi dorsali (toracici), 5 perechi de nervi lombari, 5 perechi de nervi sacrali şi o pereche de nervi coccigieni.

Nervii rahidieni sunt micşti: rădăcina lor posterioară este senzitivă şi poartă ganglionul spinal, rădăcina lor anterioară find motorie. Fibrele lor senzitive transmit informaţiile receptorilor senzitivi ai pielii şi muşchilor spre măduva spinării, în timp ce fibrele lor motorii transmit semnalele măduvei spinării spre muşchi şi glande.

O leziune a unui disc intervertebral (struc­tură anatomică ce este constituită din ţesut cartilaginos, reunind vertebrele şi jucând un rol de amortizor între ele) poate comprima o rădăcină a unui nerv rahidian şi poate provoca dureri inense. Un traumatism al unui nerv rahidian poate genera o pierdere a sensibilităţii şi a motricităţii unei părţi a corpului. O leziune a unui nerv rahidian, o degenerescenţă, o infecţie, un diabet, o carenţă în vitamine sau o intoxicaţie constituie sursă de dureri, de înţepenire sau de contracturi.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea