Nefrita interstitiala (nefropatie interstiţială)

[nefropatie interstiţială]

Boală caracterizată prin afectarea ţesutului renal interstiţial (ţesutul de susţinere a nefronilor).

Nefrite interstiţiale pe cale ascendentă (pielonefrite) sunt cauzate de o infecţie de origine bacteriană sau de o malformaţie a căilor excretorii (calice, bazinete, uretere, vezică, uretră) si afecteaza de cele mai multe ori decât un singur rinichi.

Subiectul prezinta dureri lombare vii, însoţite de frisoane şi de febră, tratamentul constand  in administrarea de antibiotice.

Pielonefritele cronice pot afecta un singur rinichi sau ambii si se datoreaza unor infecţii urinare recidivante provocate de anomaliile congenitale sau dobân­dite ale căilor excretorii, care favorizează sau stânjenesc scurgerea urinei. Dacă pielonefrita este bilaterală conduce in timp la o insuficienţă renală. Tratamentul este cel al infectieie iar in cazul anomaliei acesta este chirurgical.

Nefritele provocate pe cale sangvină afectează întotdeauna ambii rinichi si apar când sângele vehiculeză până la rinichi un agent infecţios (septicemie), toxic (de exemplu, o moleculă medicamentoasă) sau antigenic (nefropatie inter­stiţială imunoalergică)

Nefritele interstiţiale acute sunt datorate de absorbţia unor toxine sau sunt provocate de reacţii alergice la unele medicamente. Acestea apar brusc si duc la o insuficienţă renală acută necesitand pentru cazurle severe o hemodializă. Vindecarea survine de cele mai multe ori spontan în câteva zile sau în câteva săptămâni.

Nefritele interstiţiale cronice sunt generate de afecţiuni metabolice (hipercalcemie sau hipokaliemie cronice, oxaloză) sau de acumularea în rinichi a unor substanţe toxice (analgezice, litiu, unele medicamente anticanceroase etc.). Leziunile provocate sunt ireversibile şi pot duce la o insuficienţă renală cronică ce necesită o hemodializă pe viaţă, chiar o grefă de rinichi.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal