Mutitate

Imposibilitate de a vorbi manifestată de o persoană.

Cauze ce pot duce la mutitate sunt  leziunile laringelui (congenitale sau dobândite), leziuni ale nervilor motori ai laringelui sau leziune a sistemului nervos (accident vascular cerebral) sau ca urmare a unor interventii chirurgicale(laringectomie, traheotomie etc.);

Audimutitatea este mutitatea copilului care nu învaţă limbajul oral înaintea vârstei de şase ani din cauza unor tulburări psihiatrice şi fără leziune organică: copilul înţe­lege, dar nu vorbeşte. Tratamentul audimutitaţii  este cel al cauzei sale insitit cu reeducarea vocii prin ortofonie.

Surdimutitatea este legată de o surditate a ambelor urechi, congenitală sau dobândită înaintea vârstei de 5 sau 6 ani si nu are întotdeauna o cauză cunoscută.

Poate sa se instaleze ca urmare a unei boli ereditare a urechii, unei infecţii contractate de mamă în timpul sarcinii, unei naşteri dificile.

Tratamentul surdomutităţi poate consta in utilizarea unei proteze auditivă externă sau un implant cohlear si in caz de rezultate pozitive se poate spera în vindecarea mutităţii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal