Melanom malign

Tumoră malignă provenind din melanocite (celule responsabile de pigmentarea pielii). Sinonime: melanosarcom, melanom, nevocarcinom.

Melanomul cu apariţie spontana are un aspect pigmentat (brun închis, negru), frecvent este melanomul cu extindere superficială sub forma unei mici pete brun închis, galben deschis sau policromă uşor proeminente cu suprafaţa mamelonată şi puţin rugoasă si conturur neregulat.

Melanomul prin transformarea unei aluniţe este mai puţin frecvent decât melanomul cu apariţie spontană. Aluniţele (nevii melanocitari) congenitale dacă cresc mai mult de 2 centimetri în diametru riscă să se transforme în melanoame maligne.

O aluniţă care creşte, ulcereză sau antrenează o mâncărime trebuie să fie scoasă preventiv, ablaţie nu este niciodată cauza unei cancerizări. Tendinţa la recidivare şi la metastazare (metastaze hepatice, osoase, pulmonare, cerebrale) este mare .

Ablaţia chirurgicală a unui melanom malign este indispensabilă. Chimioterapia anticanceroasă este utilizată în caz de recidivă sau de metastaze. Prevenirea constă în informarea asupra pericolelor radiaţiei solare, în utilizarea unei creme solare ecran total şi în depistarea precoce a bolii la subiecţii predispuşi.

Melanomul malign al ochiului apare de cele mai multe ori pe coroidă (membrana pe care se află retina) şi conduce la o scădere a acuităţii vizuale a unui ochi.

Tratamentul este in functie de locali­zarea si marimea leziunilor, ablaţia parţială a structurii atinse, urmată de o grefă (de pleoapă, de con­junctivă), ablaţia chirurgicală a globului ocular urmata de punerea unei proteze estetice.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica