Măduva spinării

Parte a sistemului nervos central situată în canalul rahidian.

Maduva are in secţiune forma de H, si este alcatuita din două tipuri de ţesut nervos, la exterior substanţa albă şi substanţa cenuşie în centru. Bara orizontală a literei H este traversată în mijlocul ei  de un canal fin al ependimului, umplut cu lichid cefalorahidian.

Măduva este parcursă de două şanţuri secundare colaterale, de fiecare parte a măduvei iau naştere 31 rădăcini posterioare şi 31 rădăcini anterioare, fiecare rădăcină posterioară se uneşte cu rădăcina anterioară de la acelaşi nivel pentru a forma un nerv rahidian.

Patologia măduvei spinării cuprinde com­presiile (tumori), infecţiile (meningite), accidentele vasculare (hemoragie, tromboză), traumatismele, tumorile, carenţele în vitamină B12 şi afecţiunile inflamatorii (scle­roză în plăci).

Secţionarea măduvei spinării este irever­sibilă si duce la o tetraplegie (paralizia celor patru membre) în caz de secţionare la înălţimea rachisului cer­vical, o paraplegie (paralizie a membrelor inferioare) în caz de secţionare la înălţimea rachisului dorsal.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica