Măduva spinării

Parte a sistemului nervos central situată în canalul rahidian.

Maduva are in secţiune forma de H, si este alcatuita din două tipuri de ţesut nervos, la exterior substanţa albă şi substanţa cenuşie în centru. Bara orizontală a literei H este traversată în mijlocul ei  de un canal fin al ependimului, umplut cu lichid cefalorahidian.

Măduva este parcursă de două şanţuri secundare colaterale, de fiecare parte a măduvei iau naştere 31 rădăcini posterioare şi 31 rădăcini anterioare, fiecare rădăcină posterioară se uneşte cu rădăcina anterioară de la acelaşi nivel pentru a forma un nerv rahidian.

Patologia măduvei spinării cuprinde com­presiile (tumori), infecţiile (meningite), accidentele vasculare (hemoragie, tromboză), traumatismele, tumorile, carenţele în vitamină B12 şi afecţiunile inflamatorii (scle­roză în plăci).

Secţionarea măduvei spinării este irever­sibilă si duce la o tetraplegie (paralizia celor patru membre) în caz de secţionare la înălţimea rachisului cer­vical, o paraplegie (paralizie a membrelor inferioare) în caz de secţionare la înălţimea rachisului dorsal.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal