Lichenul scleroatrofic

Boală cronică a pielii şi a mucoaselor, de origine necunoscută, afectând în prin­cipal zonele genitale.

Lichenul scleroatrofic al vulvei  (kraurosis al vulvei) – se manifesta prin mâncărimi vulvare, arsuri la micţiune, dureri în timpul raporturilor sexuale, o decolorare a vulvei (culoare alb-sidefie sau gălbuie).

Afectează femeia trecută de 50 ani.

Lichenul scleroatrofic al bărbatului – se manifesta prin leziuni albicioase localizate la nilelul glandului şi meatului. Leziunile pot duce la o îngustare uretrală sau şanţul situat între gland şi prepuţ, formand inele.

Lichenul scleroatrofic al pielii – se manifesta prin mici papule albe-sidefii, izolate sau aglomerandu-se în placarde localizate pe gât, spate şi rădăcinile membrelor. Pot fi insotite si  de un lichen scleroatrofic genital.

Leziunile datorate lichenului scleroatrofic pot conduce în unele cazuri la tumoră malignă semnalata de apariţia induraţiilor şi a unor sângerări mici.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Mirela Gruia

Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.

citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Obiceiuri nocive care cresc riscul de cancer de esofag