Klinefelter (sindrom al lui)

[sindromul XXY]

Boală ereditară carac­terizată printr-o anomalie a dezvoltării tubulilor seminiferi ai testiculelor.

Este data de o aberaţie cromozomială constând în prezenţa unuia sau mai multor cromozomi X supranumerari. Cariotipul cel mai des întâlnit cuprinde 44 cromozomi nesexuali şi 3 cromozomi sexuali, XXY.

Subiectul are o înfăţişare normală de înălţime mare, testicule de dimensiuni mici, dezvoltare exagerată a sânilor, când secreţia de testosteron este insuficientă, musculatura şi pilozitatea sunt slab dezvoltate,  intelectual prezinta dificultati la învăţare.

Tratamentul corecteaza deficitului de testosteron, o reducere chirurgicală a sânilor. Sterilitatea individului este insa definitivă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Mirela Gruia

Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.

citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tiroidita subacută: tratamentul pe termen lung