Kaposi(sarcom al lui)

Proliferare malignă a ţesutului conjunctiv, dezvoltată pe seama celulelor endoteliale ale vaselor sangvine, precum şi a anumitor celule ale dermului, fibroblaştii.

Boala afectează subiectii afectati de SIDA si subiecţii imunodeprimaţi neatinşi de virusul SIDA.

Sarcomul lui Kaposi clasic  – afectează subiecţii în vârstă  din Europa Centrală sau din bazinul mediteranean  si este caracterizat de placarde angiomatoase (proliferarea micilor vase sangvine) roşietice şi care iau o culoare violacee, maronie. In a doua faza apar progresiv leziuni cutanate în relief, tumorale (nedureroase şi se întind spre trunchi). Leziunile sunt insotite de edem dur, nedureros, ce afecteza cu precadere membre inferioare.

Sarcomul lui Kaposi african – este endemic în Zair şi Uganda si afectează subiecţi mai tineri decât cei atinşi de sarcomul lui Kaposi clasic. Boala se manifesta prin leziuni cutanate în relief care invadează rapid ţesuturile.

Sarcomul lui Kaposi în cadrul SIDA se manifesta in prima faza prin mici elemente rozalii sau maronii bine delimitate, nepruriginoase. Leziunile sunt nedureroase, dar infiltrează treptat pielea şi se întind rapid. Tumorile se întind destul de frecvent şi în organe.

Sarcomul lui Kaposi al imunodeprimaţilor neafectaţi de SIDA apare mai ales după o grefa de rinichi, la un an după începerea tratamentului cu imunosupresoare, după un tratament prelungit (mai mult de un an) cu corticosteroizi orali sau imunosupresoare;  după leucemii şi cancere viscerale. Este caracterizat de leziuni tipice cutanate sau ale mucoaselor şi prin afectari  multiviscerale.

Tratamentul este funcţie de evoluţia bolii, ablaţia chirurgicală a leziunilor dacă ele sunt bine localizate, sau în radioterapie. In formele proliferante se recurge la chimioterapia anticanceroasă, simplă sau complexă (asocierea mai multor substanţe); administrarea de interferoni (citokine).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica