Intreruperea voluntara a sarcinii

Avort provocat la începutul sarcinii.

Un avort din motive medicale poartă denumirea de avort terapeutic.

Tehnica este in fuctie de  vârsta sarcinii, vârsta femeii şi anumiţi factori .

Inainte de 49 zile de amenoree este eficace tratamentul medical (asocierea de RU 486 sau mifepriston şi prostaglandine), tratament exclus pentru fumătoarele trecute de 37 ani (riscur cardio­vascular dat de prostaglandine).

Intre a 49-a şi a 84-a zi de amenoree este utilizata aspiraţia endouterină (metoda lui Karman), efectuată sub anestezie locală sau generală. O dată colul uterin dilatat printr-o metodă meca­nică sau sau medica­mentoasă, un catater de dimensiuni variabile in functie de stadiul sarcinii este introdus prin canalul cervical în cavitatea uterină. El este legat cu o pompă de vid care permite aspirarea conţinutului uterin. Un chiuretaj permite să se asigure în continuare curăţarea uterului.

Dupa a 84-a zi de amenoree o întrerupere voluntară a sarcinii nu mai este autorizată în majoritatea ţărilor.

După o întrerupere voluntară a sarcinii este normală o sângerare minimă timp de câteva zile cu o recrudescenţă trecătoare în cea de a 3-a zi, dar nu trebuie să existe pierderi vaginale anormale, nici vărsături, nici febră, iar durerea abdominală trebuie să se atenueze treptat.

Odihna, evitarea eforturilor fizice intense asigură restabilirea pacientei în 10 zile. Nu este recomandabil să se facă băi şi să se utilizeze tampoane vaginale pentru a absorbi sângerarea. După 8-15 zile de la întreruperea voluntară a sarcinii, este recomandată o consultaţie la centrul unde aceasta a fost practicată. Raporturile sexuale pot fi reluate dupa 7 zile, este obligatoriu ca femeia sa adopte o masura contraceptiva.  Riscurile de mortalitate pentru acest tip de intervenţie sunt 1 Ia 100 000 întreruperi de sarcină.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being