Insuficienta coronariana

[boală coro¬nariană, cardiopatie ischemică.]

Disfunctii ale arterelor coronare ce duc la micsorarea cantitatii de sânge oxigenat corespunzător necesităţilor inimii.

Insuficienţă coronariană primară (de cauză necunoscută) este caracterizata de o scădere a debitului sangvin în arterele coronare. Insuficienţă coronariană secundară (de cauză cunoscută) data de imposibilitatea de a aduce un supliment de sange oxigenat in momentul cresterii necesitatilor fiziologice (ex. la efort).  

Insuficienţa coronariene sunt date de îngustarea coronariană urmare a depunerii aterom (ateroscleroză), si /sau prezenta unui trombus (cheag sangvin). Poate fi asimptomatica o lunga perioada de timp, fiind pusa in evidenta cu ocazia unei angine pectorale sau unui infarct miocardic.

Angina pectorală şi insuficienţa coronariană pot duce la disfunctii de conducţie cardiacă, aritmie (tahicardie, fibri­laţie ventriculară). Fibliraţia poate conduce la pierderea rapidă a conştienţei şi moartea în cazul în care ea nu este corectată în minutele ce urmează printr-o defibrilare electrică.

 

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?