Grefa de inima

[ transplant cardiac, transplant de inima (cord), grefă cardiacă]

Transplantarea inimii de la un dona­tor pe un bolnav primitor.

Timpul de care se dispune între prelevare şi implantarea grefonului este scurt (10 ore maximum), trebuie ca inima donatorului să mai bată în momentul prelevării sale (donatorul în stare de moarte cerebrală).

Intervenţia necesită realizarea unei circulaţii extracorporale, inima primitorului este îndepăr­tată în totalitatea, pereţii exteriori ai auriculelor, precum şi orificiile vaselor care se deschid în inimă (aortă, venele cave, vasele pulmonare etc.) rămân totuşi pe loc. In caz de urgenţă sau de indisponibilitate a unui grefon se poate recurge la implantarea unei inimi artificiale (risc in formarea frecventă de cheaguri) în mod provizoriu, aşteptând să fie posibilă o grefă de inimă organică.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal