Glucid

Substanţă compusă din carbon, hidrogen şi oxigen, de origne vegetală. Sinonime  : hidral de carbon, zahărid. Glucidele reprezinta o sursa energetica rapida (4 Kcal /g) iar nevoile zilnice  sunt de aproxi­mativ 5 g/kg corporale/zi şi trebuie să reprezinte 50-55% din raţia calorică zilnică.

Glucidele simple (zaharuri rapide) – sunt rapid absorbite de către mucoasa digestivă, au un gust dulce, sunt prezente în fructe, dulceţuri, bomboane, prăjituri etc.

Glucidele complexe (polizaharide) – polizaharidele hidrolizabile sunt reprezentate de amidon (tuberculi, radacinoase) si glicogen (prezent în ficatul animalelor). Polizaharidele nehidrolizabile constituie cea mai mare parte a fibrelor vegetale alimentare (celuloza).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică