Glaucom

Afectiune a ochiului caracterizată printr-o creş­tere a presiunii intraoculare cu afectare a capului nervului optic şi cu deprecierea câmpului vizual (poate evolua spre orbire).

Glaucomul primitiv cu unghi larg (glaucom cu unghi deschis sau de glaucom cronic) – adesea are un caracter familial si apare după 45 de ani. Se manifesta la început printr-o simplă creştere a tensiunii oculare urmata de o degradare a câmpului vizual ireversibilă şi modificări ale capului nervului optic (excavaţie papilară) care poate duce la orbire.

Glaucomul primitiv cu unghi strâmt (glaucom cu unghi închis sau de glaucom prin închiderea unghiului)  afectează persoanele care au un unghi foarte mic intre iris si cornee. Se manifesta prin crize acute de dureri oculare şi periorbitare, însoţite de o scădere a vederii şi uneori de greţuri şi vome, ochiul este roşu şi tare, corneea modificată şi pupila dilatată. Evoluţia poate fi rapidă şi poate duce la pierderea ochiului.

Glaucomul secundar cauzata de boli oculare (inflamaţii, traumatisme, leziuni ale cristalinului), boli generale (creşterea presiunii în venele orbitare) sau administrării unor medi­camente (corticosteroizi, mai ales în instilalie oculară).

Simptomele unui glaucom secundar seamănă cu cele ale unui glaucom primitiv cu unghi larg.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Mirela Gruia

Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.

citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cum se îngrijesc bebelușii prematuri