Ereditate si reproducerea celulelor

Celulele corpului uman se reproduc prin diviziune celulară(mitoză), exceptie fac gametii, in urma diviziunii celulare rezultand şi două celule-fiice care au un număr de cromozomi şi de gene identic cu cel al celulei-mamă.

Celula sexuală (gametul) rezultă dintr-un proces de diviziune numit meioza. Aceasta se produce numai în ovare şi în testicule si rezulta celule care conţin fiecare decât jumătate din materialul genetic prezent în celelalte celule, adică 23 de cromozomi între care unul este cromozom sexual: X pentru ovul, X sau Y pentru spermatozoid. In urma fecundaţiei rezulta o celulă care conţine din nou 46 cromozomi, 23 provenind de la tată şi 23 de la mamă. Cei doi cromozomi sexuali vor fi fie XX (o fată), fie XY (un băiat).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL