Endocardită infecţioasă

Infecţie a endo­cardului şi valvulelor cardiace cauzată de infecţii bacteriene  (streptococi, stafilococi, germeni Gram negativi) sau cu ciuperci (Candida albicans), care aparţin uneori florei obişnuite a mucoaselor organismului.

Forma acuta (puţin frecventă) apare pe valvule sănătoase si este caracterizata de prezenta brusca a febrei ridicate, înso­ţită de frisoane, de o stare septicemică, de semne de insuficienţă cardiacă stângă (edem pulmonar acut).

Forma subacută (boala lui Osler) este o infecţie care apare la pacienţii suferind de o afectiune a valvulelor cardiace de origine reumatismală, congenitală, arterioscleroasă sau degenerativă.

Subiectul prezinta o febră persistentă şi moderată în jur de 38″C, oboseală intensă, transpiraţii, pierdere în greutate, dureri articulare şi musculare difuze, modificarea unui suflu la auscultaţia cardiacă, o splenomegalie (creştere în volum a splinei). Semnele cutanate sunt reprezentate de falsele panariţii ale lui Osler (atât la degetele de la mâini, cât şi la cele de la picioare), purpură.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Urticaria: cauze și tratament