Dinte

Organ mineralizat implantat în maxilar cu rol in masticaţie (prima fază a digestiei) si in pronunţarea sunetelor.

Dinţii de lapte (temporari) apar între vârsta de 6 luni şi cea de 30 de luni şi sunt în număr de 20.

Dinţilor permanenţi apar începand de la vârsta de 6 ani şi se termină la 12 ani,  erupţia celor 4 masele  de minte poate să se producă începând cu vârsta de aproximativ 18 ani (uneori nu se produce) .

Dintele prezinta in partea centrala pulpa (ţesut viu inervat de nervi şi irigat de vase sangvine) imbracata la exterior de un ţesut calcificat, dentina. Zona vizibilă a dintelui (coroana) este acoperită de smalţ iar rădăcina dintelui constitue partea implantată în maxilar. Radacina dintelui este înconjurată de cement care asigură articularea cu osul prin intermediul filamentelor fine care formează ligamentul alveolodentar.

Dinţii din faţă cuprind incisivii şi caninii iar dinţii posteriori premolarii şi molarii.

Incisivii sunt în număr de 8, au o formă de lopată şi permit taierea alimentelor.

Caninii (cei mai lungi dinti) în număr de 4 sunt ascuţiţi şi robuşti si permit sfasierea (ruperea) alimentelor.

Primi dinţii posteriori (premolarii) sunt in numar de 8 si participă la mărunţirea alimentelor. Au una sau două rădăcini şi prezintă două cuspide (protuberante situate la suprafaţa de masticaţie).

Molarii sunt în număr de 12 (4 sunt molarii de minte) si participă la mărunţirea alimentelor. Au 2 sau 3 rădăcini şi 4 sau 5 cuspide.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica