Dentitie

1. Proces fiziologic de formare si aparitie a dintilor.

2. Modul de aranjare a dintilor.

Dentiţie de lapte – Dinţii de lapte (dinţii temporari) sunt în număr de 20. Ei încep să apara către vârsta de 6-7 luni. Mai întâi apar cei doi incisivi centrali inferiori urmaţi de omologii superiori, catre vârsta de 8 luni. Către 10 luni apar incisivii laterali superiori, apoi incisivii laterali inferiori. Intre lunile a 12-a şi a 18-a are loc erupţia primilor molari temporari, apoi a caninilor (între luna a 18-a şi a 24-a) şi celor de al doilea rand de molari temporari (între 24 şi 30 luni). Dinţii de lapte apar in totalitate către vârsta de 3 ani şi orice întârziere în erupţia dentară mai mare de un an peste această vârstă trebuie să fie considerată patologică.

Erupţia poate fi însoţită de salivaţie iar gingia prezinat roşeaţa, o eventuala tumefiare, este lucioasa şi dureroasa. Uneori se observă mici chisturi albăstrui, o coriză seroasă, o înroşire a obrajilor.

Dentiţie definitivă – in jurul vârstei de 6 ani dinţii de lapte sunt înlocuiţi treptat cu dinţii permanenţi, primul molar definitiv apare în spatele molarilor temporari iar dupa el se aliniaza dentiţia permanenta.

Cea de a treia grupă de molari (măselele de minte) incep sa apara in jurul varstei de 18 ani, dar erupţia lor poate să nu aibă loc niciodată.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea