Comedon

Leziune a foliculului pilosebaceu caracteristică acneei, urmare a obstrucţiei canalului unui folicul pilosebaceu ce duce la formarea unui dop de keratină (proteină a epidermului) şi de sebum, care dilată glanda subiacentă. Leziunile sunt localizate cu precadere pe frunte, pe nas, pe obraji, pe spate şi pe piept. Factorii ce influenteaza aparitia lor sunt : o configuraţie strâmtă a canalelor care drenează secreţiile sebacee, de ciclul menstrual, de umiditate si caldura mare

Come­doanele pot fi închise sub forma de  microchisturi albicioase (punctele albe)  şi deschise mici noduli ce au deasupra un orificiu negru şi dilatat (punctele negre).

Indepartarea manuală fără asepsie a comedoanelor poate provoca o infecţie a foliculului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL