Colica nefetica

Durere acută şi violentă în regiunea lombară urmare a migrării unui calcul care obstruează complet sau partial bazinetul sau uretera, si care provoaca o dilatare bruscă a căilor urinare în amonte de obstacol.

Subiectul prezinta o durere violentă (adesea incepe treptat cu crestere rapida in intensitate) şi evolueaza catre paroxisme foarte violente, fără a se găsi vreo poziţie în care durerea se calmează.

Durerea are o localizare caracteristica, ea înconjoară flancul şi se propagă în jos coborând spre organele genitale externe. Când calculul este situat jos în ureteră, subiectul prezinta tulburări micţionale (nevoia de a urina fără emisie de urină).

Tratamentul este indreptat impotriva durerii şi în unele situati in extragerea calculului.

Este necesara oprirea consumului de lichide (perfuzii) insotita de administrarea de anal­gezice şi de antispastice sau de antiinflamatoare.

Extracţia este necesară în caz de durere persistentă (colică nefretică hiperalgică) sau când colica nefretică este insotita de o infecţie febrila a cailor urinare (risc de septicemie în absenţa unui tratament, necesara si administrărea de antibiotice).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Horia Cioflan: chirurgia robotică în afecțiunile ginecologice