Coasta

Os plat în formă de arc, ataşat unei vertebre dorsale, in numar de 12 perechi, care formeaza împreună cu sternul cuşca toracică. Sunt numerotate de sus în jos, cele de la 1 la 7 sunt unite cu sternul prin cartilagiile costale, de la 8 la 10 (coastele false) extremitatea anterioară se uneşte cu cartilagiul costal supraiacent iar 11 şi 12 (coastele libere) au un cap liber.

Fracturile costale sunt date de o cădere sau urmare a unei lovituri (traumatism) si sunt insotite de o durere ascuţită şi o umflare a ţesu­turilor adiacente. Diagnosticul este confirmat prin radio­grafie.

Fracturile ce afectează mai multe coaste si provoacă un volet toracic (porţiune a peretului toracic desolidarizată de ansamblul scheletului) pot pune în pericol viaţa subiectului (decompensare respiratorie acută). Tratamentul constitue o urgenta chirurgicala si necesită fixarea voletului toracic şi o ventilaţie asistată.

Fracturile simple sunt insotite de dureri, accentuate de către mişcările respiratorii sau de tuse, si dispar în câteva săptămâni.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal