Cisticercoza

Boală parazitară provocată prin infestarea cu cisticerci (larvele teniei porcului).

Infectarea se realizeaza prin ingerarea de alimente crude sau prost spălate pe care se găsesc ouă de tenie. Oul eclozează în stomac dupa care embrionul migreaza în muşchi, derm, ochi sau în creier şi se închis­tează (mici tumori de mărimea unui bob de orez).

Localizarea în creier provoacă crize de epilepsie, dureri de cap, convulsii şi vome repetate. Localizarea în globul ocular poate genera o cecitate.

Diagnosticul se bazează pe localizarea larvelor închistate prin radiografie sau scanografie cerebrală, fie prin biopsie. Tratamentul constă în administrarea de praziquantel pe cale orală. Chistul trebuie uneori să fie scos pe cale chirurgicală.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Laura Davidescu: greșeli care ne îngrașă