Artrită

Afecţiune de tip inflamator, de tip acut de cele mai multe, prezentă la nivelul uneia (monoartrită) sau mai multor articulaţii (poli sau oligoartrită). Artrita care persistă mai mult de 3-4 luni intră în stadiul de boală cronică. Caracteristica artritei este durerea ce apare noaptea, uneori atât de puternice sau supărătoare încât  pot trezi pacientul. Ziua nu poate \ncepe decât după nisştemişcări de „încălzire”, de mişcări ce pronesc de la maplitudine redusă până la cea funcţională. La nivelul pielii se poate observa înroşire sau cianozare, edem, umflaturi datorate acumulării de lichid intraarticular. Acest lichid, odată extras prin puncţie oferă informaţii despre compoziţie şi, de multe ori, despre cauză (micorobi – artrită septciă, cristale de acid uric, cristale de pirofosfat de calciu, artrită aseptică din reumatismul articular acut, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilopoietică, artrite din tabloul anumitor afecţiuni neurologice, etc).

Tratamentul se instituie după stabilirea diagnosticului etiologic. De mult eori, tratamentul medicamentos este însoţit de tratament fizioterapeutic, repaus, mobilizarea zonei articulaţiilor afectate, intervenţei chirurgicală de corectare sau artroplastie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?