Aplazie medulară

Afecţiune determinată de scăderea cantitativă şi funcţională a măduvei ososase producătoare de elemente figurate ale sângelui.

Măduva nu mai generează celulele primordicale din acre se vor maturiza hemaitile, leucocitele, limfocitle, trombocitele, etc. Cauzele pot fi: infecţii puternic erecente, porduşi chimic itp benzen, tratament cu medicamente anticancer, arsenic, săruri de aur, unele anticonvulsivante, radiţii X, mecanisme imunologice.

Apar: anemie, cu paloare şi stare de oboseală, infecţii care la un organism sănătos nu ar avea aceeaşi amploare şi uşurinţă în apariţie, hemoragii ale mucoaselor sau pielii (deficit de trombicite).

De multe ori o aplazie medulară semnalează o leucemie, tratamentul instituindu-se în concordanţă cu tipul acesteia sau cu cauza declanşatoare, alături de tratametn simptomatic: transfuzie, imunosupresoare, grefă de măduvă ososasă, hormoni androgeni.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?