Antibiotic

Substanţă naturală sau de sinteză folosită pentru a trata o infecţie sau suprainfecţie provocată de bacterii.
Există mai multe clase de antibiotice, fiecare dintre ele având indicaţii şi moduri de utilizare specifice, precum şi un spectru de acţiune bine determinat.

Tratamentul cu antibiotice trebuie urmat numai la indicaţia medicului, care, de mult eori, dacă va considera că este cazul, foloseşte pentru completarea investigaţiilor şi antibiograma, în ideea de a prescrie tratament cât mai ţintit.
Adminstrarea antibioticelor se poate face pe cale locală, orală, injectabilă. Persoanele cu teren alergic trebuie testate înainte de administrarea sau prescirerea unui antibiotic. Reacţia individuală se poate înscrie în termenii generali de acţiune a medicamentului respectiv, sau se poate instala lipsa de reacţie, rezistenţa, chiar intoleranţa, medicul fiind cel care decide cum se continuă tratamentul.

Multe dintre antibiotice determină apariţia unor reacţii secundare adverse tip: greaţă, tulburări digestive, alergie, pacientul fiind sfăutit să ţină minte acel antibiotic care i le-a provocat, şi astfel să nu îl mai folosească ulterior, senalizând acest fapt medicului. De asemena pot apărea infecţii cu fungi, rezistenţă la acel anitbiotic – mai ales în cazul autoadministrării de medicamente.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?