Angiografie oculară

Obţinerea de detalii despre calitatea, structura şi funcţionalitatea vaselor fundului de ochi prin intermediul unei examinări radiologice cu substanţă de contrast. Înainte de procedura propriu-zisă se face testarea pacientului la substanţa de contrast. Aceasta se va introduce cu ajutorul unui cateter, de obicei la nivelul unei vene de la plica cotului. Odată ajunsă substanţa la vasele retinei şi coroidei, se efectuează clişee ale fundului de ochi – metoda poate fi şi digitală. Este una din procedurile inciate în cazul supravegherii evoluţiei pacienţilor cu diabet zaharat. După efectuarea angiografiei oculare se poate întâmpla să se menţină un timp vedere blurată sau orbire, ambele temporare, de la flash-urile de lumină necesare efectuării clişeelor radiologice. Uneori apar imediat vomă, greaţă (de la substanţa de contrast), sau, rar, reacţii de tip alergic.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?