Anemie – definitie

Anemie – Scăderea concentraţiei de hemoglobină din sânge.

Acest compus fixează moleculele de oxigen din schimbul de gaze efectuat la nivelul plămânilor, de aici fiind duse prin curentul sanguin la ţesuturi şi celule. Valorile normale pentru hemoglobină sunt definite în funcţie de vârstă, sex: 13 grame/100mililitri la bărbaţi şi 12 grame/100 mililitri la femei.

Exista nu mai puţin de 200 de cauze de anemie, dar în principal se împart în: anemie ca o consecinţa pierderilor de sânge sau anemie prin defectul producerii elementelor sanguine.
Se poate vorbi de o anemie atunci când se observă paliditate, oboseală, paloarea  pielii palmelor şi mucoaselor. Li se alătură ca semen şi insuficienţă cardiac, edeme.

Tipuri de anemie:

Hemoragică – apare consecutiv unei sângerări prin lezarea vaselor sanguine şi pierdere de sânge (când este masivă se instalează şocul hemoragic), în urma unei afecţiuni a tubului digestiv datorită căreia se pierde treptat, constant, o cantitate de sânge vizibil în materiile fecale;

Hemolitică – apar prin distrugerea hematiilor care sunt fragile sau prin apariţia unei toxine în plasmă sau a unui alt factor care determină distrugerea lor;

Pernicioasă – apare prin carenţa de vitaminB12 şi acid folic;

Feriprivă –număr normal de globule roşii, dar cu mai patina hemoglobin prin deficit de fier;

Aplastică – determinate de aplazia medulară globală, cu evoluţie de obicei fatală;

Falciformă –  boală ereditară (cunoscută şi sub numele de drepanocitoză), caracterizată de o mutaţie a hemoglobinei, care duce la modificarea formei eritrocitelor şi funcţia lor perturbată ce merge până la o anemie cronică gravă;

Nutriţională – consecutive carenţelor în alimentaţie, hematopoieza fiind astfel afectată;

–  Talasemie – anemie printr-un defect ereditar de sinteză a hemoglobinei,  de fapt al lanţului de globină;

Alte tipuri.

Investigaţiile pornesc de la hemogramă şi numărătoarea formulei sanguine. Ulterior se apelează la analize mai complexe, pentru diagnostic diferenţial, în cazurile cu simptomatologie deosebită. Tratamentul vizează cauza. Se efectuează transfuzii în cazul în care anemia nu are altă alternativă de tratament.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica