Ambliopie

[ochiul leneş]

Scăderea temporară sau totală, a vederii clare, a capacităţii de a forma o imagine clară. Este cunoscută şi ca „ochiul leneş”, de fapt ochiul nereuşind să ajungă la o acuitate vizuală normală. Poate debuta în copilărie, când sunt cele mai multe şanse ca ochiul să nu fie folosit, copilul ingnorând imaginile în mod incoştient.

Dacă problema este diagnosticată la timp, vizibilitatea poate fi îmbunătăţită, dar dacă se întârzie, peste vârsta de 7 – 9 ani, poate deveni un handicap.

Cele mai frecvente cauze sunt strabismul, miopia sau hipermetorpia unui singur ochi – la copil, creierul se adaptează şi ignoră imaginea confuză, neclară de la ochiul afectat.Uneori poate fi incriminată şi cataracta sau un traumatism important al globului ocular.

Diagnosticarea poate fi precoce, la primele semne tip: privire încrucişată, înclinarea capului copilului când se uită la un obiect, ochii nu se mişcă în aceaaaşi direcţie, dureri de cap şi oboseală, plâns atunci când copilului i se acoperă câte un ochi şi este rugat să spună ce vede, pleoapă care nu se închide bine sau pleoapă „căzută”.

Tratamentul se adresează precoce, înainte de vârsta de 7 ani când se consolidează reflexul de vedere binoculară. Se corectează problemele de refacţie, strabismul, sau se tratează cataracta. Metoda cea mai folosită este acoperirea ochiului sănătos timp de câteva ore pe zi, pentru a forţa ochiul leneş să funcţioneze cât mai aproape de normal.

Se colaborează strâns cu medicul oftalmolog, supravegherea şi controlul fiind necesare pentru a nu fi afectat şi ochiul sănătos pe măsură ce îşi revine cel leneş, prin această metodă.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal