Acid pantotenic (Vitamina B5)

[Vitamina B5]

Vitamină hidrosolubilă care joacă un rol important în metabolismul energetic al celulelor (indis­pensabil degradării glucidelor, lipidelor şi anumitor acizi in sinteza acizilor graşi şi colesterolului) şi participă la formarea anumitor hormoni.

Aportul de vitamina B5 este luat din drojdia de bere, carne (mai ales ficatul şi rinichii), ouă, produse lactate, legumele uscate şi peştele. Aceasta este sensibilă la căldură şi la mediile acide şi alcaline.

Carenta este prezenta la alimentatia prin perfuzii nesuplimentate in vitamina B5, in caz de subnutritie severa. In cazul carentei avem prezenta unei stari de oboseala, tulburări digestive (greţuri, diaree, dureri), cutanate (căderea părului, ulceraţii) şi neurologice (dureri de cap, senzaţie de arsură a extremităţilor ). Tratamentul consta in administrarea  de vitamină B5.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica