Acid ascorbic (Vitamina C)

[Vitamina C]

Vitamină hidrosolubilă implicată în producţia de glucocorticosteroizi şi de anumiţi neurotransmiţători (substanţe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, a anumitor acizi, în neutralizarea radicalilor liberi, în reacţii imunologice, care facilitează absorbţia fierului de către tubul digestiv. Este uşor oxidabilă şi foarte sensibilă la căldură şi la radiaţii ultraviolete

Alimente ce contin vitamina C sunt legu­mele şi fructele crude, precum şi cartofii.

Carenţa în vitamină C, este responsabilă de scorbut alte simtome sunt  oboseală,  dureri osteoarticulare, edeme, o gingivită, hemoragii. Carente pot apare la persoane virstnice, alcolice, in cazul malabsorbţii digestive unei creşteri a nece­sităţilor sau unei eliminări excesive.

Doze mai mari nu trebuie administrate în caz de hemocromatoză (boală consecutivă acumulării de fier în ţesuturile organismului), de litiază renală oxalică, de deficit în gluco-6-fosfat dehidrogenază sau de insufi­cienţă renală. In cazul organismului sanatos supra administrarea este reglata prin eliminarea vitaminei prin urină şi fecale.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica