Pasta de dinţi bio: nocivă sau benefică pentru igiena orală?

Pasta de dinţi bio a intrat în tendinţele ingienei orale. Dar ce ştim despre ea? Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică.
  • Publicat:
Pasta de dinţi bio: nocivă sau benefică pentru igiena orală?
FOTO: 123rf.com / Pasta de dinţi bio: nocivă sau benefică pentru igiena orală?

Să consumi alimente şi produse cosmetice bio deja a devenit o tendinţă, iar printre trendurile în igiena orală se numără şi pasta de dinţi bio, care totodată a reuşit să nască reale controverse. Dacă sunt cu adevărat mai eficiente decât cele obişnuite sau dacă dacă este doar o metodă prin care companiile producătoare să vândă produse mai scumpe, ne explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Pe piaţă au apărut numeroase variante de paste de dinţi bio, obţinute din ingrediente naturale precum argila, cărbunele sau chiar sucul de lămâie. Deşi ele pot părea atractive pentru cumpărători, reamintim că nu există niciun studiu de specialitate care să le dovedească eficienţa.

“Eficienţa pastelor de dinţi bio este un subiect destul de dezbătut în ultima perioadă datorită noului val de produse bio apărute pe piaţă. Multe studii în ceea ce priveşte eficienţa acestor paste, care se presupun a fi lipsite de substanţe chimice, nu există momentan şi deci o opinie clară nu se poate forma în totalitate. Întradevăr, datorită ingredientelor naturale, beneficiile ar trebui să fie mai mari decât în cazul celor clasice, care conţin numeroase substanţe chimice”, explică Dr. Adrian Mina.

Din fericire, pastele de dinţi bio nu conţin substanţe chimice în compoziţia lor, care să afecteze sănătatea orală.

“Principalele substanţe care lipsesc din compoziţia pastelor de dinţi bio sunt triclosanul, polyethylene glycol, îndulcitori artificiali, parabeni, ftalaţi, conservanţi, parfumuri sintetice. Triclosanul este un antiseptic foarte des utilizat în produse cosmetice, paste de dinţi, materiale plastice, asociat cu unele tipuri de cancer, dereglări hormonale şi afecţiuni ale ficatului. Polyethylene glycol-ul se foloseşte pentru fabricarea ambalajelor şi recipientelor şi este cunoscut pentru producerea de iritaţii, afectarea sistemului nervos central, inimii şi rinichilor. Îndulcitorii artificiali de tip aspartam sau zaharină scad ph-ul cavităţii orale producând aciditate şi crescând riscul de apariţie a cariilor. De asemenea, fluorul nu se află pe lista de ingrediente a pastelor de dinţi bio, acest lucru fiind benefic pentru pacienţii la care aportul de fluor este contraindicat în urma unor supradoze de fluor din aport alimentar sau în cazul copiilor mici, unde există riscul de ingerare a pastei de dinţi în timpul periajului”, spune specialistul.

Pasta de dinţi bio şi ingredientele pe care le conţine

Ingredientele pe care pastele de dinţi bio le conţin nu sunt deloc nocive, dar nici nu se poate spune cu certitudine dacă sunt benefice. Spre exemplu, în cazul anumitor persoane care suferă de probleme de natură dentară sau gingivală, folosirea pastelor de dinţi bio se poate face doar la recomandarea medicului.

“Spre deosebire de pastele de dinţi convenţionale, cele bio conţin substanţe naturale de tipul aloe vera, extracte din plante, scorţişoară, portocale, lămâie, grapefruit şi ingrediente active non-toxice. Pe deasupra, nu sunt testate pe animale şi nici nu conţin produse de origine animală. Ca şi concluzie, recomandăm pastele de dinţi bio pacienţilor care îşi doresc să elimine din rutina zilnică aceste substanţe chimice pentru comfortul psihic pe care îl aduce pacientului şi mai puţin pentru presupusele proprietăţi despre care nu există încă studii certe. În ceea ce priveşte pacienţii cu probleme dentare şi gingivale, pastele de dinţi bio se vor folosi numai după realizarea tratamentului specific şi doar la recomandarea acestora de către medicul specialist, întrucât nu există studii care să afirme că deţin proprietăţile celor convenţionale care au fost atestate şi utilizate cu succes în tratamentul afecţiunilor oro-dentare”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân