5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor

Gingiile vă sângerează la cea mai mică atingere? Spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Scuipaţi sânge atunci când vă îngrijiţi dintii? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor.
  • Publicat:
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor

Gingiile vă sângerează la cea mai mică atingere? Spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Scuipaţi sânge atunci când vă îngrijiţi dintii? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor.

„Există motive diferite din cauza cărora gingiile pot deveni sensibile şi vor sângera în timpul periajului, însă unele sunt temporare şi se pot trata mai uşor, dar sunt şi situaţii în care tratamentele sunt mai compleze şi de lungă durată. În orice caz, este indicat că atunci când apar astfel de simptome, să se consulte un medic specialist”, explica dr. Remus Stratulat, medic estetică dentară.

Gingivita
Gingivita este prima etapă a bolii gingivale. Placa de pe dinţi şi de la nivelul gingiilor care nu este îndepărtată prin detartraj profesional poate infecta suprafaţa acestora şi poate duce la simptomele gingivitei. „Atunci când apare gingivita, gingiile pot deveni umflate, fragile şi uneori pot sângera în timpul periajului sau al folosirii atei dentare. Acest stadiu incipient al bolii poate fi ameliorat doar printr-o igienă dentară corespunzătoare, folosirea unei periuţe de dinţi moale şi paşte de dinţi speciale”, afirmă specialistul.

Medicamentele
Studiile arată ca medicamentele pentru subţierea sângelui pot cauza sângerarea gingiilor. Aceste medicamente scad capacitatea de coagulare a sângelui, ceea ce poate duce la sângerări mai uşoare. Astfel, gingiile devin din ce în ce mai sensibile şi, la cea mai mică atingere vor sângera.

O nouă rutină de folosire a aţei dentare
Schimbarea rutinei dentare poate duce, de asemenea, la sângerarea gingiilor. De exemplu, dacă sunteţi în vacanţă şi uitaţi de cele mai multe ori să vă îngrijiţi dintii, veţi observa sângerări gingivale şi modificări din cauza acestei modificări. Acest lucru ar trebui să se remedieze într-o săptămână, dacă reveniţi la rutina din trecut.

„Este bine să evitaţi astfel de situaţii pentru că vă puteţi sensibiliza gingiile, iar odată cu acest lucru veţi favoriza apariţia unor afecţiuni care vă pot afecta sănătatea orală. Asiguraţi-vă că vă periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi şi folosiţi aţa dentară”, spune dr. Remus Stratulat.

Schimbarea periuţei de dinţi
Trecerea de la o periuţă de dinţi cu peri moi la una fermă fermă poate duce, de asemenea, la sângerarea gingiilor. Nu faceţi o schimbare bruscă, încercaţi să folosiţi o periuţă cu perii moi sau medii şi discutaţi cu medicul dentist cu privire la ce periuţa de dinţi este potrivită, în funcţie de sănătatea orală. Şi, tot medicul vă poate oferi detalii despre utilizarea periuţele electrice.

Gingivita de sarcină
Unele femei însărcinate prezintă gingii umflate şi sângerări în timpul periajului. Această problemă este cunoscută sub numele de gingivita de sarcină. Modificările hormonale din timpul sarcinii modifică răspunsul organismului la bacteriile care cauzează boala gingiilor. Potrivit studiilor, simptomele ar trebui să se amelioreze după sarcină. Un control stomatologic, periajul regulat şi utilizarea aţei dentare pot contribui la prevenirea deteriorării gingiilor în această perioadă.

Tratament şi prevenire
Sângerarea gingiilor poate fi un semn al gingivitei, care se poate agrava şi va fi mult mai greu de tratat. Cea mai bună modalitate de a afla ce cauzează sângerarea gingiile este să mergeţi imediat la medicul dentist pentru a preveni şi a trata corespunzător problemele dentare şi gingivale.

„Pentru a preveni apariţia bolilor gingivale, este important să efectuaţi un control stomatologic cel puţin o dată pe an, iar specialistul va realiza tratamente de prevenire precum detartrajul, periajul profesional şi alte proceduri care înlătură placă bacteriană şi protejează dantura de posibile afecţiuni. Astfel, riscul de a dezvolta probleme la nivelul cavităţii orale este mult mai mic”, afirmă specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
3 sfaturi pentru dinţi sănătoşi vara!
3 sfaturi pentru dinţi sănătoşi vara!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”