Cancer de sân – cât costă să verifici sănătatea sânilor în România

De ce mor atâţia români de cancer? Moştenire genetică săracă, lipsă de educaţie sanitară, lipsă de bani, lipsa unui sistem sanitar bine pus la punct?
  • Publicat:
Cancer de sân - cât costă să verifici sănătatea sânilor în România
foto 123Rf.com

Cancer. Un prognostic dur, un diagnostic şi mai dur, o realitate cruntă. Auzim tot mai des în jurul nostru de persoane care se luptă cu această afecţiune gravă. Am stat de vorbă Dr. Dragoş Median -şeful Compartimentului de Oncologie Medicală, de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti despre cancerul de sân şi cum ar putea româncele să primească mai rar acest diagnostic.

CSÎD: Ce se întâmplă, din punctul dumneavoastră de vedere, românii au o moştenire genetică mai slabă sau românilor le lipseşte educaţia medicală în scopul prevenţiei? De ce mor atât de mulţi români de cancer?

Dr. Dragoş Median: Mi-e greu să spun că ar trebui să existe o moştenire genetică pentru prevenţia oricărui tip de cancer. Adevărul este că, exceptând cancerul de col uterin, pentru care există vaccinuri anti-HPV, celelalte cancere nu pot fi prevenite.

Educaţia medicală într-adevăr lipseşte din programa de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial, etc.), dar mai rău decât atât este faptul că lipseşte (pentru decidenţi) conştientizarea utilităţii reintroducerii acesteia. Există în acest sens o iniţiativă plecată de la societăţile medicale, dar până în prezent , ea nu a găsit ecou.
Mortalitatea prin cancerul mamar nu este mai mare în România, decât în celelalte ţări ale UE. Putem avea unele dubii legate de raportarea corectă a datelor, deoarece nu există un Registru Naţional de Cancer, dar până în prezent, nu este dovedită o mortalitate care să depăşească media UE. Nici în ceea ce priveşte tendinţa în timp, lucrurile nu s-au schimbat în rău, creşterea relativă, fiind dată de raportările mai corect făcute în ultimii ani.

Prevenţie cancer – credinţele de genul mie nu mi se poate întâmpla nu sunt realiste

CSÎD: Cum reuşiţi ca medic să înlăturaţi din credinţele de genul ”mie nu mi se poate întâmpla”, cumva sădite în ADN-ul românesc?

Dr. Dragoş Median: Nicicum. Atâta timp cât credinţele sunt mai importante în rândul populaţiei decât datele ştiinţifice, nu se poate schimba nimic. Revenind la răspunsul privind educaţia medicală/sanitară – probabil că reintroducerea acestor ore în programa şcolară, va schimba mentalitatea, dar schimbarea va fi vizibilă probabil în 10-20 de ani.

Scopul meu, ca medic, este să transmit informaţiile corecte şi îi îndemn pe pacienţi să le verifice, utilizând surse serioase, acceptate de comunitatea medicală şi de cea a pacienţilor. În ce măsura demersul meu este câştigător, este greu de apreciat. Depinde de educaţia fiecărui pacient, de capacitatea de înţelegere, de dorinţa de a găsi răspunsuri corecte, nu doar convenabile.

Cancer de sân – semne care ne trimit de urgenţă la medic

CSÎD: Ce semne trebuie să ne facă atente la sănătatea sânilor?

Dr. Dragoş Median: Orice fel de modificări: de culoare, de consistenţă, apariţia unor noduli, modificări ale pielii (tegumentului), sensibilitate modificată (durere, discomfort), scurgeri mamelonare, etc.

Cancer de sân – cât costă verificarea stării de sănătate a sânilor

CSÎD: Ce sumă trebuie să aloce o româncă anual pentru îngrijirea şi verificarea stării de sănătate a sânilor?

Dr. Dragoş Median: Auto-examinarea şi auto-palparea sânilor, deşi nu foarte creditate în ceea ce priveşte eficienţa detectării unor leziuni, sunt utile şi gratuite.
Consultul la medicul de familie / ginecolog este decontat de casa de asigurări
În clinicile/ spitalele publice, dar şi în multe dintre cele private, examinarea mamografică sau ecografică a sânilor este decontată de casa de asigurări.
Aşadar, cred că mai degrabă trebuie alocată o sumă de timp, decât una de bani.

Dr. Dragoş Median – şeful Compartimentului de Oncologie Medicală, de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti

Dr Dragoş Median

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: