(P) Tipuri de păr şi îngrijirea de bază a fiecăruia

Toate produsele pe care le aplicăm părului nostru influenţează sănătatea şi frumuseţea părului, de aceea este esenţial să identificăm principalele tipuri de păr, să înţelegem problemele fiecăruia şi să ştim cum trebuie îngrijit părul nostru.
(P) Tipuri de păr şi îngrijirea de bază a fiecăruia

Îngrijirea corectă a părului începe cu spălarea părului, dar nu se opreşte aici.

Toate produsele pe care le aplicăm părului nostru influenţează sănătatea şi frumuseţea părului, de aceea este esenţial să identificăm principalele tipuri de păr, să înţelegem problemele fiecăruia şi să ştim cum trebuie îngrijit părul nostru.

Păr normal

Părul normal înseamnă o secreţie echilibrată de sebum şi un nivel corect de hidratare. Acesta nu necesită o atenţie specială, dar pentru a evita deteriorarea lui, e important să ţineţi cont de următoarele:
• Clătiţi părul punând jetul de apă în direcţia rădăcină-vârf şi evitaţi manipularea lui cu mâna.
• Nu exageraţi cu uscătorul de păr. Dacă optaţi pentru acesta, folosiţi-l după ce aţi îndepărtat excesul de apă cu un prosop (părul să fie cât mai uscat) şi alegeţi o temperatură joasă.
• Limitaţi pieptănarea părului mai ales dacă acesta este ud pentru e evita ruperea lui; pe vremuri se credea că trecerea de nenumărate ori a pieptănului  prin păr îi face bine; complet neadevărat, e doar un mit.
• Evitaţi produsele de styling cu remanenţa crescută pe păr, pentru că îl agresează.

Dacă obişnuieşti să îţi speli foarte des părul este indicat să foloseşti un şampon pentru uz frecvent precum cel cu muşeţel şi miere, din gama Propoline de la APIVITA, care are o formulă blândă, ideală şi pentru copii, ce hidratează şi protejează scalpul de iritaţii.

Păr uscat

Părul uscat se caracterizează prin:
• Deficienţă de lipide şi lipsa hidratării;
• Cuticula poroasă, ce nu poate reţine umiditatea în cortexul  firului de păr;
• Păr tern, fără volum, dificil de netezit;
• Se încâlceşte cu uşurinţă şi este afectat de electricitatea statică;
• Formează adesea vârfuri despicate.

Părul uscat trebuie spălat o dată pe săptămâna; se preferă şampoanele bogate în balsam sau aplicarea separată a balsamului după şampon. Nu aplicaţi o cantitate mare de şampon, reziduurile rămase pot usca părul. Atenţie cu apa clorinată din piscine care e foarte agresivăcu părul uscat. Spălaţi sau măcar clătiţi părul imediat ce aţi ieşit din piscină.

Puteţi aplica apoi un balsam sau o mască de păr bogată în proteine (colagen, placentă, keratină). Rolul acestor proteine este de a umple  umple “golurile” din firul de păr şi a-l hidrata. Nu e importantă sursa de proteine, ci greutatea ei, cu cât mai mică, cu atât e mai capabilă să pătrundă în firul de păr. Lăsaţi-le să acţioneze minim 10 minute pentru a-şi îndeplini rolul de umplere.

Încearcă masca hrănitoare şi reparatoare cu migdale şi miere pentru părul uscat – deshidratat de la APIVITA cu proteine din grâu, unt de shea, migdale, miere, măsline, aloe şi acizi graşi care şi protejează părul împotriva vârfurilor despicate şi împotriva ruperii.

Păr gras

Părul gras înseamnă:
• Secreţie excesivă de sebum;
• Îngrăşarea rădăcinilor, păr tern, greu, lipsit de volum;
• Poluarea mediului şi bacteriile agravează îngrăşarea;
• Tendinţă de a forma mătreaţă şi de cădere a părului.

Un caz particular al părului gras îl reprezintă părul cu rădăcinile grase, dar cu vârfurile uscate (deshidratate sau deteriorate în urma proceselor chimice sau coafării părului).

Secreţia de sebum în exces este o caracteristică ereditară, dar poate fi influenţată si de alţi factori, cum ar fi:
• Tulburările hormonale
• Stresul
• Dieta
• Medicaţia
• Clima
• Folosirea de şampoane agresive

Părul gras se spală de câte ori este necesar şi cu produse dedicate. Gama Propoline de la APIVITA îţi oferă toate variantele necesare: şampon echilibrant cu mentă şi propolis pentru părul foarte gras, şampon cu rozmarin şi propolis pentru bărbaţi şi femei cu părul gras sau şampon cu urzică şi miere pentru rădăcini grase şi vârfuri uscate ale părului.


Nu răriţi spălatul, nu veţi reduce astfel secreţia de sebum, iar părul va arăta urât. Aplicaţi şamponul începând de la nivelul scalpului spre vârfuri, pentru a ţinti sursa de sebum. Lăsaţi spuma formată de şampon să acţioneze pe scalp circa 5 minute. Nu aplicaţi şampoane cu formula 2 în 1.

Şamponul ideal împotriva îngrăşării intense ar trebui: să cureţe eficient, fără să irite, si să regleze treptat secreţia de sebum. O secreţie de sebum echilibrată conferă strălucire părului, protejează împotriva agresiunilor externe şi previne infecţiile scalpului.

Păr subţire, tern, lipsit de volum

Părul subţire este lipsit de vitalitate şi volum, coafura nu rezistă, părul se încreţeşte uşor, formează vârfuri despicate cu uşurinţă.
• Mai puţin volum şi elasticitate;
• Foarte moale;
• Rezistenţă scăzută la procesele chimice;
• Arată fără vlagă şi tinde să fie sensibil;
• Se încarcă repede electrostatic;
• Coafură simplă nu durează mult timp.

Foloseşte produse de îngrijire dedicate părului subţire, fin şi nu renunţa la balsam. Poţi încerca şi un şampon pentru volum, pentru mai multă elasticitate şi strălucire.
Atenţie însă părul subţire şi mai rar, fără vlagă nu agreează orice balsam, deoarece îl poate îngreuna, reducându-i şi mai mult volumul, făcându-l să pară şi mai rar. Pentru acest tip de păr se poate folosi balsamul cu citrice şi miere din gama Propoline de la APIVITA care conferă volum, flexibilitate şi vitalitate.
Ca fortifiant pentru firul de păr mai poţi opta pentru sprayurile speciale pe bază de panthenol, provitamina B5 sau keratină.

Păr vopsit

Părul vopsit necesită o îngrijire specială deoarece orice tip de vopsire implică o agresiune asupra firului de păr. În consecinţă, pentru a compensa această deteriorare a părului, dar şi pentru a proteja culoarea nou obţinută cât mai mult timp este recomandat să folosim produse de îngrijire dedicate unui păr vopsit (şampon, balsam) la fiecare spălare.

Extractul de floarea soarelui din şamponul Propoline de la APIVITA pentru părul vopsit neutralizează până la 100% din radicalii liberi şi asigură protecţia maximă a culorii. În plus, o dată pe săptămână este necesară şi aplicarea unei măşti pentru păr vopsit.

Păr degradat

Cum recunoaştem părul degradat:

• În primul rând este lipsit de luciu şi supleţe;
• Prezintă un aspect nesănătos şi se lasă greu modelat şi coafat;
• De asemenea, poate să fie degradat în interior, casant, iar vârfurile să fie despicate;
• Părul arată mat şi tinde să se rupă, iar vârfurile să se despice.
• Dacă părul nu se tratează, procesul de degradare se poate accelera, astfel încât singura modalitate de a opri degradarea să fie tunsul.

Părul degradat are nevoie de îngrijire specială. Pentru a-i reface rezistenţa, astfel încât să se descurce mai bine, mai uşor, părul trebuie să fie reparat, hrănit şi protejat, atât în interior cât şi la exterior. Sfaturi: şampon, mască, leave-in, infuzii la salon şi măşti pentru hrănirea şi repararea părului.

Balsamul tip loţiune Propoline APIVITA cu măsline şi miere pentru catifelarea, hidratarea şi protecţia culorii, este potrivită pentru toate tipurile de păr şi nu necesită clătire, putând fi aplicată oricând ai nevoie de un plus de hidratare, protecţie contra soarelui puternic sau o pieptănare mai uşoară.

Ştii care sunt diferenţele de bază între un balsam/cremă şi o mască pentru păr?

O cremă pentru păr are textură cremoasă, închide solzii cuticulelor şi restabileşte hidratarea pierdută din cauza agenţilor de curatare din şampoane, iar rolul său de bază este să facă părul mai uşor de pieptănat şi coafat.

O mască pentru îngrijirea părului are textura cremoasă, bogată în uleiuri şi proteine, pentru restabilirea lipidelor părului solicitat de procese chimice şi mecanice. Rolul său de bază este să repare deteriorarea părului şi să îi restabilească textura.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Mihaela Chivu: soluții pentru bruxism
Recomandări: