(P) Cauzele principale ale căderii părului

Sunt multe motive pentru care începe să-ţi cadă părul. Iată in acest articol explicate cauzele principale ale căderii părului.
(P) Cauzele principale ale căderii părului

Sunt multe motive pentru care începe să-ţi cadă părul.
Dacă te trezeşti cu o cădere masivă a părului, aşa, dintr-o dată, cauza sigur are legătură cu o boală, o cură de slăbire, un medicament sau faptul că ai născut recent.

Dacă, însă, părul ţi se răreşte pe măsură ce trece timpul, înseamnă că ai de-a face cu o cădere a părului de natură ereditară.

Iată mai jos cauzele principale ale căderii părului:

Probleme ale părului

 • Rărire sau chelire ereditară (cunoscută ca alopecie androgenetică): Aceasta este cea mai comună cauză a căderii părului care afectează şi bărbaţii şi femeile. În SUA aproximativ 80 de milioane de oameni suferă de această formă de alopecie.
  Atunci când bărbaţii sunt afectaţi de căderea părului, pur şi simplu se confruntă cu zone unde părul lipseşte, în special în creştetul capului sau, pur şi simplu linia părului migrează spre creştet, lărgindu-li-se înălţimea frunţii. Femeile, pe de altă parte, îşi păstrează linia părului, însă li se răreşte, în general numărul firelor de păr.
   
 • Alopecia areata: Cercetătorii cred că este o boală autoimună. Autoimun înseamnă că organismul se atacă singur. În acest caz, corpul îşi atacă părul. Acest tip de cădere a părului presupune zone rotunde fără păr pe scalp sau în alte zone ale corpului. De obicei, persoanele cu această problemă au o stare bună de sănătate. Cu ajutorul dermatologilor, pacienţii cu alopecia areata reuşesc să-şi regenereze părul.
   
 • Alopecie cicatricială: Această boală rară afectează, de asemenea, oamenii sănătoşi, distrugând foliculii sănătoşi. În locul unde erau foliculii se formează un ţesut cicatricial, aşa că părul nu se poate regenera. Tratamentul încearcă să oprească inflamaţia care distruge foliculii firului de păr.
   
 • Alopecia cicatricială centrală: Acest tip de cădere a părului afectează, în principal, femeile descendente din Africa. Începe în centrul scalpului şi, pe măsură ce progresează, scalpul devine lucios şi neted. Pierderea părului poate varia – de la rapidă la destul de înceată. Atunci când căderea este rapidă, pacientul poate experimenta arsuri, dureri sau mâncărimi pe scalp. Tratamentul poate ajuta, în măsura în care nu a intervenit apariţia ţesutului cicatricial.

Hormoni şi stres

 • Naşterea: După naştere, femeile se confruntă cu o cădere masivă a părului. Scăderea nivelului de estrogen poate cauza acest tip de cădere a părului care este temporar. În câteva luni, părul se regenerează.
 • Menopauza: Pierderea podoabei capilare este frecventă în timpul menopauzei, însă este o pierdere temporară, pentru că părul se regenerează cu timpul.
 • Stress: O experienţă traumatiantă (moartea cuiva drag sau divorţ) poate cauza căderea părului.

Regimurile de slăbire şi nutriţia deficitară

 • Scăderea în greutate:  Unii oameni trăiesc experienţa căderii părului la 3-6 luni după ce slăbesc în jur de 7 kilograme. În acest caz, părul se regenerează singur, fără ajutor.
 • Vitamin A: Prea multă vitamina A poate cauza căderea părului. Un aport major de vitamina A este oferit de medicamente sau suplimente alimentare.
 • Lipsa proteinelor: Atunci când privezi corpul de proteine, corpul raţionalizează proteinele pe care le primeşte. Iar prima modalitate prin care face acest lucru este să oprească creşterea părului. La 2-3 luni după micşorarea aportului de proteine, intervine căderea părului. Odată ce pacientul reîncepe să mănânce aportul necesar de proteine va stopa căderea părului.
 • Lipsa fierului: Aportul insuficient de fier poate duce la căderea părului. Surse importante de fier pentru vegetarieni: boabe de soia, seminţe de dovleac, fasole albă, linte şi spanac. Scoicile, midiile şi organele sunt pe lista alimentelor bogate în fier.
 • Boli legate de alimentaţie: Anorexia (atunci când o persoană nu mănâncă) şi bulimia (atunci când o persoană vomită după ce mănâncă) pot cauza căderea părului.

Unele medicamente pot duce la căderea părului

Iată câteva exemple:
• Pastilele cu rol de a subţia sângele.
• Doze mari de vitamina A.
• Medicamente care tratează artrita, depresia, guta, probleme cardiace şi tensiunea.
• Anticoncepţionalele.
• Steroizii anabolici (steroizii luaţi pentru a clădi masa musculară)

Îngrijirea şi coafura părului

Felul în care te coafezi sau produsele pe care le foloseşti pot duce la căderea părului:

 • Produse: Decolorarea frecventă, permanentul, folosirea inadecvată a anumitor vopseluri, geluri sau fixative poate duce la deteriorarea şi, în final, căderea părului. Dermatologii recomandă limitarea folosirii acestor produse.
   
 • Uscătoarele de păr, plăcile şi alte instrumente de coafat: Folosirea frecventă a uscătorului de păr tinde să deterioreze părul. Aerul prea fierbinte din uscător poate “fierbe” apa din firul de păr, lăsându-l sensibil şi uşor de rupt.

  Pentru a evita deteriorarea părului în urma proceselor chimice (vopsire, permanent, decolorare) sau a procedeelor mecanice (aferente coafatului) este recomandabil să foloseşti produse dedicate care hrănesc şi protejează părul precum cele din gama Propoline de la APIVITA (şamponul pentru păr vopsit cu floarea soarelui şi miere care protejează împotriva agresiunilor mediului înconjurător şi proceselor de coafare; şamponul pentru revitalizare cu citrice şi miere care dă strălucire, protejează părul şi previne vârfurile despicate sau şamponul pentru păr uscat/deshidratat cu migdale şi miere care hidratează, hrăneşte şi repară părul, protejându-l şi prevenind despicarea vârfurilor).

APIVITA

 • Agrafe, clipsuri şi elastice pentru păr: Atunci când îţi ţii părul prins foarte strâns cu agrafe sau elastic, părul are de suferit. Pentru a nu se întâmpla asta, dermatologii îţi recomandă:
  • Pentru agrafe: Foloseşte agrafe care au o suprafaţă care nu afectează părul.
  • Pentru clipsuri: Acestea ar trebui să aibă o parte cu cauciuc acolo unde intră în contact cu părul.
  • Elastice sau cordeluţe pentru păr: Alege unele fabricate din material textil, în loc de elastic.

Tipuri de coafuri
Dacă ţi-ai coafat părul ani de zile într-un anumit fel (l-ai prins în coadă de cal sau l-ai împletit adesea), poţi fi afectată de alopecia de tracţiune.
Spălatul, uscatul sau pieptănatul necorespunzătoare.

Următoarele acţiuni au legătură directă cu căzutul părului:
• Prea mult şampon, pieptănat sau periat.
• Frecatul părului cu prosopul pentru a fi uscat.
• Pieptănatul sau periatul părului umed.

Pentru majoritatea oamenilor, părul umed este mai elastic, ceea ce înseamnă şi că se rupe mai uşor decât atunci când este uscat.

Boli

• Asociată unei alte boli: Căderea părului poate fi primul semn al unei alte boli dintr-o listă de 30 (incluzând tiroidă sau anemie). Tratând boala, adesea se opreşte şi căderea părului.
• În urma unei boli: Căderea semnificativă a părului se poate instala şi după o operaţie majoră, febră mare, o infecţie severă. Câteodată şi doar o banală gripă poate cauza căderea părului. S-ar putea ca dermatologul să numească această căderea a părului effluvium telogen.
• Tratamente anti-canerigene: Radioterapia şi chimioterapia pot cauza căderea părului. Această cădere este adesea temporară, dar poate cauza destul stres.
• Pecingine: Acestă boală cauzată de o ciupercă este contagioasă şi e foarte des întâlnită la copii. Fără un tratament eficient, poate duce la căderea totală a părului.
• Trichotillomania: Această boală (cu componentă psihologică) apare la cei care trag la propriu adesea de părul lor. Aceşti pacienţi simt adesea nevoia să se tragă de păr, gene, sprâncene.

În rezolvarea multor probleme legate de căderea părului poţi apela la o serie de produse dermatocosmetice care acoperă nevoi specifice ale părului.
APIVITA Propoline este o gama unică cu extracte organice din plante şi uleiuri esenţiale, care îţi oferă o soluţie eficientă pentru multiple probleme ale scalpului şi părului, inclusiv o gamă specializată ca tratament împotriva căderii părului (cu şampon fortifiant şi loţiune tratament cu extracte de lupin şi rozmarin sau dafin).