Volvulusul reprezintă un tip de malrotatie, în care o bucla a intestinului este rasucită de-a lungul mezenterului, putand duce la ocluzie intestinala.
Volvulusul intestinului subtire apare la pacienti (de obicei la copii) care sunt predispusi la malrotatie intestinala.
Volvulusul segmentar, apare la pacienti de orice varsta, din cauza unui obstacol in calea peristaltismului intestinal (ileus mezenteric) sau din cauza aderentelor.
Volvulusul poate aparea si la pacientii cu distrofie musculara Duchenne (prin disfunctia musculaturii netede).
Simptomele pot fi legate de obstructia intestinala, manifestata prin durere si distensie abdominala, greata si varsaturi, constipatie, sau pot fi legate de procesul ischemic (pierderea fluxului sangvin) al portiunii de intestin afectate.
Procesul ischemic poate duce in cele din urma la necroza peretelui intestinal afectat, acidoza, pana la deces. Asadar, de multe ori, volvulusul acut necesita interventie chirurgicala de urgenta care sa aseze intestinul in pozitie corespunzatoare sau sa rezece portiunea afectata de necroza.
Probe biologice – hemograma poate arata leucocitoza (sugestivă pentru ischemie), o crestere marcata sugerand gangrena si sepsis.
In cazuri cu evolutie severa, apar tulburari hidroelectrolitice – hiponatremie, hiperpotasemie, acidoza metabolica, cresterea creatininei serice.
Radiografia abdominala simpla pune in evidenta obstructia intestinala, anse dilatate, nivele hidro-aerice, semnul de “semiluna”.
Examenul computer-tomograf poate fi util, prezentand sensibilitate inalta in obiectivarea obstructiilor intestinale. Decelarea de segmente dilatate, urmate de intestin “colapsat” sunt sugestive pentru volvulus.
Clisma cu meglumin-amidotrizoatum sau cu bariu poate diagnostica de asemenea volvulusul.
Dupa o anamneza corecta, radiografia abdominala pe “gol” poate sa fie suficienta in punerea diagnosticului. In caz de dubiu, pot fi necesare clisme cu bariu sau cu meglumin-amidotrizoatum.
Daca se suspicioneaza perforatie, clisma cu bariu nu ar trebui efectuata, in schimb meglumin-amidotrizoatum poate fi folosit.
Diagnosticul diferential se face cu tumorile maligne obstructive (diagnosticul de certitudine necesitand biopsie intestinala), cu bolile inflamatorii intestinale stenozante (boala Crohn), diverticulita, constipatia cronica cu impactare, sindromul Ogilvie.
Terapia medicala este rezervata doar pacientilor varstnici, cu multiple patologii asociate sau copiilor malnutriti.
Tratamentul este chirurgical, in majoritatea cazurilor. Postoperator, este necesar tratament de reechilibrare hidroelectrolitica si cu antibiotice de spectru larg, in special in cazurile cu ischemie, necroza intestinala sau sepsis.
Volvulusul de intestin subtire are o rata de mortalitate variind intre 2 si 15%, aceasta crescand cu intarzierea punerii diagnosticului.
Pentru copiii cu malrotatie intestinala, in absenta asocierii cu alte anomalii/malformatii, prognosticul este favorabil.