Mezoterapia

Mezoterapia

Mezoterapia: trăim într-o lume a estetismului, a imaginii iar o piele frumoasă reprezintă un deziderat urmărit deopotrivă de către reprezentantele sexului frumos, femeile, dar şi de către reprezentanţii sexului puternic, bărbaţii.

Un aspect plăcut, o piele frumoasă (netedă, fără riduri sau alte probleme estetice) reprezintă o cerinţă a acestor vremuri, a societăţii. Atenţia este îndreptată asupra pielii, cel mai mare organ al corpului, cu o suprfaţă de 1.5-2 mp.

Ce este mezoterapia

MEZOTERAPIA presupune introducerea în tegument la nivel mezodermal, prin microinjecţii, a unui cocktail de substanţe, stabilit de medic în funcţie de nevoile şi situaţia pacientului, conţinând vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, acid hialuronic, oligoelemente, extracte botanice, etc. Aceasta tehnică a fost dezvoltată de către Michelle Pistor, în urmă cu peste 50 ani; în ultimii ani tehnicile şi substanţele utilizate s-au perfectat foarte mult;

Mezotarepia: principiul de tratament

Mezoterapia reprezintă o tehnică cu ac, neinvazivă şi nedureroasă, efectuată manual (seringă cu ac foarte fin) sau instrumental (utilizând dispozitive special concepute-pen sau pistol).

Nu este obligatorie anestezia locală, se poate efectua în funcţie de suportabilitatea pacientului.

Aceste microinjecţii livrează substanţa direct în mezoderm, furnizând substratul nutritiv, accelerând circulaţia şi sistemele imune, limfatice astfel creând un răspuns biologic important.

Substanţele active sunt ingrediente naturale ale ţesuturilor organismului estenţiale funcţionării acestora; prin mezoterapie sunt introduse local, la nivelul pielii şi înglobate fiziologic astfel participă activ la metabolismul celular, inducând activarea unor căi metabolice:
• stimulând procesul de reparare şi multiplicare celulară;
• inducând refacerea celulară, asigurand integritatea acestora şi sănătatea ţesuturilor;
• actionând asupra unor nenumarate procese biologice importante în procesul de îmbătrânire cu reversibilitatea acestora.

Mezoterapia: ce afectiuni trateaza

Mezoterapia este o procedură de foarte mare importanţă în tratamentul unor afecţiuni dermatologice/ estetice precum: alopecia (căderea părului), celulita/ adipozităţile localizate (lipoame), vergeturile, cearacănele, cicatrici postacnee sau terapia regenerativă a tegumentului de la nivelul feţei, decolteului sau dosul mainilor.

Pentru fiecare dintre aceste probleme medicul curant întocmeşte un protocol terapeutic, cu descrierea substanţelor utilizate, numărul total al şedinţelor şi periodicitatea acestora (spre exemplu în celulită sunt necesare 7-10 şedinţe la 7-10 zile, pentru regenerare epidermică 5 şedinţe la 1-2 săptămani). Este foarte important să se realizeze şedinţe de întreţinere la 6 luni-1 an. Mezoterapia dureaza în medie 30-45 minute. La sfarşitul curei terapeutice se observă o îmbunătăţire evidentă a problemei de rezolvat, apreciată atat subiectiv, cât şi obiectiv.

Obiective

  • Reintînerire-terapii antiaging (faţă, cearcane, gât, decolteu, mâini)
  • Biorevitalizare şi regenerare celulara
  • Terapia ridurilor
  • Mezoliftingul
  • Stimulare foliculi piloşi-terapii împotriva alopeciei (localizate/generalizate tranzitorii)
  • Lipoliză în tratamentul adipozităţilor localizate (lipoame) şi celulită
  • Biostimulare  cutanată în terapiile corporale (celulită, vergeturi)

Tehnici – Mezoterapia noninvazivă şi minim invazivă

Substanţele aplicate topic (local) la nivelul pielii, de cele mai multe ori nu sunt absorbite de tegument, efectul lor fiind limitat la suprafaţa acesteia, cu hidratarea stratului cornos şi o falsă senzaţie de bine.

Mezoterapia aduce inovator o soluţie pentru a pătrunde toate aceste ingrediente active în interiorul pielii şi a participa activ la procesele metabolice, astfel efectele fiind desfăşurate din interior spre exterior; aspectul placut datorându-se unor procese fiziologice induse;

  • Dispozitivele non-invazive nu lezează suprafaţa cutanată ci utilizează principiul electroporaţiei pentru a facilita transportul şi absorbţia substanţelor prin suprafaţa cutanata;
  • Dispozitivele minim invazive realizează o injurie a tegumentului, pentru a crea canale/pori prin care să patrundă, mai evident decât în cazul celor neinvazive, substanţele în interiorul pielii;

Respectă un protocol de tratament ce constă în: pregatirea pileii (curăţare, dezinfectare), anestezie topică (locală), dezinfecţie cu îndepărtarea substanţei anestezice, tehnica propriu-zisă, masaj uşor ulterior şi aplicarea unor topice de final (creme calmante, fotoprotecţie).

Reacţii adverse

Sunt descrise şi o serie de reacţii adverse precum: echimoze (vânătăi) – sunt cele mai frecvente, eritem (roşeaţă) localizat/generalizat; eritemul localizat apare imediat dupa injectare; dispare în câteva ore maxim 2-3 zile, reactii alergice: de obicei, apar la câteva ore după injectare NU neapărat imediat, dureri locale, edem (umflături), sensibilitate, prurit (mâncărime), arsură, hiper/ hipopigmentare, microembolii superficiale, lipotimie (leşin), cefalee (durere cap), bufee de căldură(! la subsţante vasodilatatoare), epigastralgii: arsuri gastrice la pacienţii cu gastrită, infecţii (asepsie deficitară).

Sunt extrem de rar întalnite.

Contraindicatii absolute şi relative:

  • femei însărcinate/care alăptează;
  • istoric de neopleazii (cancere);
  • istoric de alergii medicamentoase/alimentare;
  • boli autoimune;
  • boli ale pielii: herpes, psoriazis, infecţii cutanate;
  • diabet;
  • accidente vasculare cerebrale;
  • infarct şi alte cardiopatii;
  • boli renale;
  • boli hepatice;
  • medicamente utilizate acasa pentru anumite boli cronic/in momentul prezentarii;

Mezoterapia este o tehnică extrem de valoroasă, cu o mare abordare clinică şi efecte notabile menţinute în timp. Substanţele, cocktailurile, tehnicile sunt în permanentă evoluţie ştiinţifică cu scopul optimizării efectelor şi a reducerii reacţiilor adverse în condiţii de confort al pacientului.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?