Mastoidita: cauze, simptome, tratament, prevenţie

Mastoidita: cauze, simptome, tratament, prevenţie
Sursa foto: 123rf.com

Mastoidita este o infecţie bacteriană a osului mastoid, localizat în spatele urechii. Durerea de ureche, tulburările de auz, secreţiile neobişnuite din ureche, febra şi durerile de cap se numără printre simptomele comune ale acestei afecţiuni cauzate, de regulă, de otita netratată, o altă infecţie a urechii.

În lipsa unui tratament prompt, care constă de obicei în administrarea de antibiotice, rareori fiind necesară intervenţia chirurgicală, există riscul ca infecţia să se răspândească şi să cauzeze complicaţii precum tulburări severe de auz, cheaguri de sânge, abces cerebral sau chiar meningită. Din acest motiv, este important ca simptomele să nu fie ignorate şi pacientul să se adreseze medicului cât mai curând pentru un diagnostic corect şi un tratament eficient.

Mastoidita: simptome

Simptomele mastoiditei, acută sau cronică, sunt specifice infecţiilor urechii şi includ:

 • Durere pătrunzătoare în ureche sau în jurul acesteia (otalgie)
 • Secreţii purulente urât mirositoare din ureche (otoree)
 • Febră sau/şi frisoane
 • Umflarea şi înroşirea pielii în spatele urechii
 • Tulburări de auz, ţiuituri în ureche
 • Dureri de cap
 • Iritabilitate
 • Crize de plâns, lovirea zonei dureroase, tragerea de urechi (în cazul copiilor mici)
 • Insomnie
 • Ameţeală sau vertij

În lipsa unui tratament rapid, mastoidita poate favoriza apariţia unor complicaţii severe, precum:

 • Pierderea permanentă a auzului
 • Paralizie facială
 • Infecţie osoasă (osteomielită)
 • Inflamaţie canalelor urechii interne (labirintită)
 • Formarea de cheaguri de sânge (tromboza sinusului cavernos)
 • Abces cerebral sau intracranian
 • Meningită

Cauze

Cea mai frecventă cauză a mastoiditei este otita acută netratată. Mai rar, mastoidita poate fi cauzată şi de o tumoare benignă numită coleastom, un chist localizat în urechea medie care împiedică drenajul apei sau al lichidelor de la nivelul urechii.

Diagnostic

Diagnosticul de mastoidită se stabileşte pe baza examenului clinic – care constă în examinarea canalului auditiv cu ajutorul unui otoscop şi a structurilor din urechea internă –, completat de investigaţii precum: CT, IRM, radiografie cerebrală, teste de sânge (hemoleucogramă completă), audiometrie, cultură de secreţie din ureche etc.

Mastoidita: tratament

Mastoidita este o afecţiune care nu poate fi tratată acasă, cu remedii naturale. Singurul tratament eficient constă în administrarea de antibiotice (capsule sau intravenos), la recomandarea medicului. Dacă acestea nu au efect, medicul poate decide efectuarea unei miringotomii, care constă în drenarea secreţiei purulente din urechea internă, sau a unei mastoidectomii (rezecarea ţesuturilor infectate ale osului mastoid).

Pentru ameliorarea temporară a simptomelor mastoiditei (dureri, febră) sunt recomandate acetaminofenul, ibuprofenul. Aspirina nu trebuie administrată copiilor şi adolescenţilor, deoarece creşte riscul de sindrom Reye.

De asemenea, se recomandă purtarea de dopuri de protecţie la duş, piscină etc., aplicarea de comprese calde pe zona dureroasă, hidratarea cu minimum 2 litri de apă zilnic, odihna şi evitarea călătoriilor cu avionul.

Prevenţie

Pentru a preveni mastoidita se recomandă tratamentul precoce al infecţiilor urechii, în special al otitei medii, cu medicamentele indicate de medic. Alte măsuri care pot reduce riscul de infecţii ale urechii sunt:

 • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun
 • Evitarea fumatului, inclusiv a celui pasiv – potrivit studiilor, copiii expuşi la fumul de ţigară se confruntă mai des cu infecţii ale urechii
 • Vaccinarea antigripală
 • Evitarea colectivităţilor în care sunt prezenţi copii cu gripă sau diverse infecţii

Când trebuie mers urgent la medic

Orice pacient diagnosticat cu mastoidită la care tratamentul nu funcționează ar trebuie sa revină la medic. De asemenea, se impune consultul medical dacă simptomele se agravează.

Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com, medicinenet.com

Articol revizuit în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tot ce trebuie să știi despre histeroscopie