Infectia cu citomegalovirus: tratament

Infectia cu citomegalovirus: tratament

Descriere generala

Infectia cu citomegalovirus este una de tip viral. Virusul care determina declansarea acestei infectii apartine familiei virusurilor herpetice. Acesta poate deveni latent pentru o perioada, ca mai apoi sa se reactiveze. Infectia cu citomegalovirus este cunoscuta si sub denumirile de CMV, boala cu incluziuni citomegalice, boala cu incluziuni cu celule gigant ori boala glandelor salivare, forma CMV.

Cauzele infectiei cu citomegalovirus

Modul de transmitere a infectiei este variat. Virusul citomegalic se gaseste fie in saliva persoanelor infectate, fie in urina acestora, dar poate fi gasit si in secretia vaginala, sperma sau in laptele matern.

Simptomele infectiei cu citomegalovirus

Majoritatea persoanelor infectate, dar care sunt sanatoase in rest, nu manifesta nici un fel de simptome. Multi oameni nici nu stiu ca sunt purtatori ai acestui virus.
La interval de 3-12 saptamani de la expunere, unii adulti pot avea simptome precum:

• Oboseala, slabiciune
• Transpiratii pe timp de noapte
• Febra prelungita
• Durere in gat si umflarea ganglionilor
• Reducerea poftei de mancare si pierderea in greutate
• Dureri musculare, dureri articulare sau senzatia de rigiditate
• Senzatie generala de rau, neliniste sau disconfort

In cazul personelor adulte care au un sistem imunitar slabit, CMV poate ataca anumite organe cum sunt ochii, plamanii, ficatul, sistemul gastrointestinal, creierul.

In cazul femeilor insarcinate, exista posibilitatea ca virusul sa se transmita la fat prin placenta. Infectia primara cu citomegalovirus apare in aproximativ 2% din sarcini, iar transmiterea la fat are loc in aproape jumatate dintre cazuri.

Cei mai multi dintre bebelusii infectati la nastere, par sanatosi la primul control, dar exista si cazuri cand dezvolta simptome la implinirea a cateva luni sau chiar ani dupa nastere. Printre semnele imediate de CMV la nou-nascuti se numara: icter, o pata purpurie care apare pe corp, inaltime/greutate mica la nastere, pneumonie, convulsii. Printre dizabilitatile care se dezvolta in urma infectiei cu citomegalovirus la nastere amintim: pierderea auzului, anomalii oculare, dizabilitati mentale, tulburari de atentie, autism, lipsa de coordonare, convulsii si chiar deces.

Analize medicale pentru infectia cu citomegalovirus

Diagnosticarea infectiilor este deosebit de importanta, din pricina impactului pe care acestea il pot avea asupra dezvoltarii fatului si nou-nascutului. Se recomanda testul pentru anticorpii IgG si IgM pentru citomegalovirus, care ar trebui depistat in primul trimestru de sarcina.

Femeile insarcinate care au anticorpi au putine sanse de a transmite copilului infectia. Dar daca o noua infectie este depistata in timpul sarcinii, se poate face amniocenteza, un test prin care medicul extrage o mostra din lichidul amniotic, pentru a stabili daca fatul sufera sau nu de infectia cu citomegalovirus.

Diagnosticul de infectie cu citomegalovirus

Pentru ca in cele mai multe dintre cazuri infectia are simptome banale (stare generala proasta, subfebrilitate), diagnosticul se pune doar pe baza unor teste specifice, cum sunt dozarea IgG, IgM, teste de aviditate (care scot la iveala vechimea unei infectii).

Conduita terapeutica pentru infectia cu citomegalovirus

Nu exista un tratament pentru infectia cu citomegalovirus si nici nu este necesar copiilor si adultilor sanatosi. Doar persoanelor care au sistemul imunitar compromis li se vor administra medicamente antivirale, care impiedica virusul sa evolueze. 
Citeste aici despre tratamentul infectiei cu citomegalovirus (CMV) la copii imunodeprimati.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

In cazuri rare, cand virusul “ataca” o persoana cu sistemul imunitar puternic, acesta poate provoca:
• Complicatii intestinale – diaree, febra si dureri abdominale, sange in scaun
• Complicatii hepatice
• Probleme la plamani (pneumonie)
• Complicatii ale sistemului nervos – acestea pot include encefalita (inflamarea creierului)
• Mononucleoza CMV – durere in gat, amigdale umflate, oboseala, greata

Pentru a preveni infectarea cu citomegalovirus, igiena cat mai buna este principalul aliat. Printre recomandari:
• Spalarea mainilor cat mai des.
• Pe perioada sarcinii, evitarea contactului cu saliva si lacrimile cand sarutati un copil. Niciodata pe buze!
• Evitarea consumului de alimente si bauturi dupa alte persoane.
• Practicarea sexului protejat

Când să mergi la medic

Fă-ți o programare la medic dacă:

  • ai un sistem imunitar slăbit și te confrunți cu simptome ale infecției cu citomegalovirus. Pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, infecția cu CMV poate fi serioasă sau chiar fatală. Persoanele care au trecut printr-un transplant de organe sau celule stem au cel mai mare risc

Articol actualizat 2022 cu surse: mayoclinic.org, webmd.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă