Cancer vaginal: simptome, tratament

Cancer vaginal: simptome, tratament

Un cancer vaginal este o formă rară de cancer localizata la nivelul vaginului. Cel mai frecvent apare in celulele care captusesc suprafata vaginului.
Acest tip de cancer reprezinta 1-3% dintre toate cancerele ginecologice si are mari sanse de vindecare atunci cand este depistat in faza incipienta.

Cauze si factori de risc pentru cancer vaginal

Din cauza unor mutatii genetice, celulele sanatoase se transforma in celule canceroase. Acestea se multiplica necontrolat si nu mor, iar acumularea lor duce la aparitia tumorilor. Iar cand invadeaza si tesuturile apropiate se ajunge la metastaza.
Nu se cunoaste cauza aparitiei acestor mutatii genetice, dar cert este ca majoritatea cancerelor vaginale au drept plecare celulele scuamoase. Alte tipuri de cancer genital pot fi: adenocarcinomul vaginal, melanomul vaginal si sarcomul vaginal.

Factori de risc:

In general, acest tip de cancer se asociaza cu urmatorii factori de risc:
• Infectia cu HPV
• Debutul activitatii sexuale la o varsta precoce
• Parteneri sexuali multipli
• Varsta peste 60 de ani
• Fumatul si alcoolul in exces
• Tratament hormonal cu DES (dietilstilbestrol) in timpul sarcinii

Cancer vaginal: simptome

Din nefericire, in stadiul precoce al bolii, cancerul vaginal nu prezinta simptome. Dar, pe masura ce gradul bolii avanseaza, exista cateva semne demne de a fi luate in seama:

Sangerare neobisnuita dupa un act sexual
• Sangerare vaginala dupa instalarea menopauzei sau, uneori, intre menstre
• Prezenta unor secretii apoase care pot fi urat mirositoare sau de culoarea sangelui
• Urinari dese si dureroase
• Dureri pelvine
• Constipatie
• Prezenta unei tumori la nivelul vaginal

Investigatii radioimagistice si de laborator

Principalele teste de laborator utilizate pentru depistarea si diagnosticarea acestui tip de cancer sunt:
Testul Papanicolau – este cel mai uşor test pentru a depista modificarile maligne si premaligne ale colului uterin
Biopsia – daca rezultatul testului Papanicolau arata o anormalitate, se va face o prelevare de celule sau tesuturi de la nivelul vaginului sau colului uterin.
Colposcopia – este procedura de vizualizare a vaginului si a colului, in care un tb subtire prevazut cu o sursa de lumina la unul dintre capete est eintrodus prin vagin in col. In timpul acestei interventii se pot preleva tesuturi suspecte pentru biopsie.

Diagnosticul de cancer vaginal

Sangerarile vaginale anormale sunt primul semn al unei anormalitati pentru care femeile trebuie sa se prezinte la un control medical de specialitate. Odată ajunsă în cabinetul medicului ginecolog, prima examinare este cea a vaginului, colului, uterului, trompelor uterine, ovarelor si rectului. In functie de observatiile facute, medicul poate recomanda efectuarea unui test Papanicolau sau a unei colposcopii cu biopsie.

Tratamentul in cancerul vaginal

Cu toate ca depinde de mai multi factori, printre care tipul de cancer genital, localizare sau stadiul bolii, tratamentul consta in radioterapie, chirurgie, chimioterapie.

• Radioterapia – este un tratament care foloseste radiatiile pentru distrugerea celulelor modificate genetic (canceroase). Exista doua tipuri de radioterapie:
A. externa – cel mai des folosita si presupune indreptarea fluxului de radiatii spre intregul abdomen, in functie de gradul de extindere a cancerului
B. interna – se aplica pacientelor care se afla intr-o faza incipienta a bolii si procedura consta in introducerea unor dispozitive de iradiere in interiorul masei tumorale. Mai este cunsocuta sub numele de brahiterapie si poate fi asociata cu radioterapia externa.

• Tratament chirugical – este procedura medicala care indeparteaza masa canceroasa. Interventia chirurgicala poate fi de mai multe feluri:
A. indepartarea tumorilor de mici dimensiuni
B. veginectomia (sau extirparea vaginului)
C. pelvectomia (extirpara organelor pelvice) – se recomanda atunci cand boala a ajuns la faza de metastaze in zona pelviana sau cand este vorba despre un cancer recurent.

Cand primele doua metode de tratament nu au succes, in cazuri rare, se recomanda chimioterapia, metoda de tratament ce utilizeaza substantele chimice pentru indepartarea celulelor canceroase.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Radioterapia are si efecte adverse si anume poate afecta si celulele sanatoase invecinate celor canceroase. Printre alte complicatii ale acestei metode de tratament se numara iritarea vezicii urinare, inflamarea mucoasei rectului, subtierea mucoasei vaginului, menopauza prematura si infertilitatea (atunci cand diagnosticul de cancer genital este pus la o varsta fertila).

Recomandari medicale

Cu toate ca nu exista metode de a preveni cancerul vaginal, sansele ca acesta sa fie vindecat cresc odata cu efectuarea regulata a controalelor ginecologice precum si a testul Papanicolau, o data pe an, imediat dupa inceperea vietii sexuale.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă