Când apelezi la psiholog sau la psihiatru?

Când apelezi la psiholog sau la psihiatru?

Chiar dacă atât Psihoterapeuţii, cât şi Psihiatrii lucrează în zona de consiliere a pacienţilor, există numeroase diferenţe între cele două arii, de la descriere, educaţie, şi până la metode de tratament, afirmă Psihoterapeutul Oana Nicolau.

Ce este Psihologia si ce este Psihiatria?

Psihologia este, pe scurt, ştiinţa care se ocupă de om, atât în interacţiune cu el însuşi, cât şi în interacţiune cu tot ceea ce înseamnă mediul lui familial, profesional şi social, din punct de vedere gândire, emoţii şi comportamente.

Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Psihiatrul este medicul care a urmat cursurile unei facultăţi de medicină şi apoi s-a specializat, urmând rezidenţiatul în Psihiatrie.

Aşadar, Psihologul nu este doctor. Această titulatură i se acordă doar în cazul în care a făcut doctoratul, el devenind, astfel, doctor în Psihologie.

Când e cazul să apelăm la Psiholog versus Psihiatru?

Situaţiile în care este recomandat să apelăm la psihoterapeut: dificultăţi de a lua decizii, sentimente de vinovăţie, depresie, stări de agitaţie, gelozie, divorţ, dificultăţi de relaţionare cu ceilalţi ( părinţi, soţ/soţie, copil, la locul de muncă), traumă, abuz ( emoţional, verbal, fizic, sexual), dependenţe de substanţe sau alcool, stări de anxietate, fobii, atac de panică, infidelitate, pierderea unei persoane dragi, managementul furiei, tulburări alimentare, probleme ce ţin de sexualitate ( anorgasmie, ejaculare precoce, etc), situaţii ce ţin de planul profesional ( orientare vocaţională, schimbarea locului de muncă, evoluţie în carieră), infertilitate, comunicare deficitară în relaţia de cuplu, stimă de sine scăzută.

Când este util să apelăm la medicul psihiatru:

În cazul unor simptome precum:

• delir
• idei obsedante
• halucinaţii
• schizofrenie
• alte tulburări psihice.

În ce situaţii  colaborează un Psiholog cu un Psihiatru?

Colaborarea dintre Psiholog şi medicul Psihiatru este extrem de benefică în unele cazuri, iar în alte cazuri este obligatorie, pentru a avea rezultatele dorite. Sunt anumite situaţii  în care suportul chimic dat de tratamentul medicamentos, administrat de către medicul Psihiatru, ajută în procesul psihoterapiei:
• atacul de panică
• depresia
• experienţa unei traume
• pierderea unei persoane dragi

De aceea, este foarte important ca orice clinică cu profil psihologic să aibă o colaborare cu un medic Psihiatru. Recomandarea poate veni din ambele sensuri:
• fie Psihologul/ Psihoterapeutul consideră necesară şi o evaluare psihiatrică, pentru a putea demara procesul terapeutic
• fie Psihiatrul, care are pacientul sub tratament, consideră că este necesară şi intervenţia Psihologului/Psihoterapeutului, printr-un proces terapeutic.

Care sunt diferenţele de tratament oferite de un Psihoterapeut versus Psihiatru?

Psihoterapia reprezintă un proces terapeutic, care cuprinde o evaluare iniţială a situaţiei cu care se prezintă clientul. În Psihologie vorbim de client, în timp ce în Psihiatrie vorbim de pacient.

După evaluare, urmează stabilirea unor obiective de lucru. Cu alte cuvinte, clientul, ajutat de către psihoterapeut, va stabili care sunt rezultatele pe care şi le doreşte în urma psihoterapiei. Apoi, Psihoterapeutul va stabili planul de lucru, astfel încât clientul său să ajungă acolo unde îşi doreşte, să îşi realizeze obiectivul terapeutic.

În cazul Psihiatrului, ţinând cont de faptul că are pregătire medicală, după evaluarea iniţială, acesta prescrie un tratament medicamentos pentru a diminua sau combate simptomele, pâna la dispariţia acestora.

Mersul la Psiholog sau la Psihiatru nu ar mai trebui considerate subiecte taboo, ci doar nişte acţiuni care ne pot ajuta să trăim mai bine, mai frumos, mai împăcaţi cu noi înşine.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Oana Nicolau
Specializări: • Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie • Psiholog atestat în psihologia muncii • Master: Psihologie clinică, Resurse umane. Psihoterapeut specializat pe următoarele teme: • infidelitatea în cuplu • neînţelegeri în cuplu sau familie • gelozia unuia dintre parteneri • ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?