Teniaza: ce este, cauze, simptome, tratament, prevenţie

Teniaza: ce este, cauze, simptome, tratament, prevenţie
Sursa foto: 123rf.com

Teniaza este o infecţie parazitară cauzată de ingestia de larve de viermi intestinali (cisticerci) Taenia saginata sau Taenia solium, care se găsesc în apa sau alimentele contaminate, în special carne de vită sau de porc insuficient gătită. Trebuie menţionat însă că parazitul nu-şi poate definitiva ciclul de viaţă la om.
Oamenii elimină segmente sau ouă de tenie prin fecale şi poate contamina astfel solul, unde paraziţii supravieţuiesc până la câteva luni.

Dacă vacile sau porcii consumă iarbă ori intră accidental în contact cu aceste ouă de tenie, animalele se vor contamina, larvele putând rezista până la câţiva ani în sistemul lor muscular.

Mai departe, carnea lor va fi consumată de oameni – dacă aceasta nu este corect gătită, larvele ajung în sistemul digestiv şi se dezvoltă la stadiul de adult.

În cazul infecţiei cu paraziţi intestinali adulţi, impactul asupra sănătăţii nu este chiar atât de semnificativ, dar infecţia cu larve, deci cu cisticerci are efecte devastatoare dacă aceşti paraziţi se localizează la nivel muscular, sub piele, în sistemul nervos central sau la nivelul ochilor. Atunci când aceste larve se dezvoltă în creier, afecţiunea poartă denumirea de neurocisticercoză, iar simptomele pot fi uşoare – dureri de cap, tulburări de vedere – până la severe – convulsii, crize epileptice şi deces.

Teniaza: simptome

Majoritatea cazurilor de teniază sunt asimptomatice, însă manifestările sunt diferite în funcţie de tipul de parazit. De exemplu, infecţia cu Taenia saginata prezintă mai multe simptome, pentru că parazitul poate atinge o lungime mult mai mare decât Taenia solium, de 10 metri, în comparaţie cu 3 metri. Însă infecţia cu T. solium poate fi mult mai periculoasă, uneori chiar fatală.

Aceşti paraziţi pot cauza probleme digestive, cum ar fi durerea abdominală, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate şi, în cazurile grave, ocluzie intestinală – urgenţă care necesită intervenţie chirurgicală.

De asemenea, poate apărea o iritaţie în zona perianală, din cauza ouălor de tenie eliminate prin fecale, care pot fi uşor observate cu ochiul liber.

Uneori, paraziţii pot ajunge în zone sensibile ale corpului, cum ar fi inima, ochii sau creierul, afecţiune numită cisticercoză – aceasta poate cauza probleme grave de sănătate.

Cauze

Principala cauză a teniazei este consumul de carne de porc sau de vită contaminată  insuficient preparată termic. Prin urmare, gătirea la temperaturi ridicate este indicată pentru a preveni o astfel de infecţie parazitară.

Aceşti viermi intestinali pot supravieţui în intestine ani de-a rândul şi produc ouă care sunt eliminate de om prin materiile fecale.

Igiena precară este o altă cauză a teniazei. Persoanele infectate se pot reinfecta dacă nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă şi reprezintă un pericol şi pentru cei din jur, deoarece devin o permanentă sursă de infecţie. Ele pot atinge cu mâinile murdare mâncarea altora şi astfel persoanele sănătoase devin infectate.

Teniaza este mai frecventă în ţările în care predomină consumul de carne de porc şi de vită, cum ar fi Europa de Est, Africa de Est, Africa Subsahariană, America Centrală şi de Sud, China, Indonezia sau Coreea de Sud.

De asemenea, teniaza este des întâlnită la persoanele care au un sistem imunitar deficitar, ca urmare a unor afecţiuni precum HIV, SIDA, diabet sau dacă urmează un tratament chimioterapeutic ori au fost supuse unui transplant de organ.

Diagnostic

Teniaza poate fi uşor identificată cu ajutorul unui examen coproparazitologic, care identifică prezenţa ouălor de tenie în fecale. De asemenea, medicul va lua în considerare simptomele descrise de pacient şi istoricul medical. Pentru confirmarea diagnosticului va fi necesară o hemoleucogramă.

Teniaza: tratament

Tratamentul teniazei constă în administrarea unor medicamente specifice, care conţin substanţe active precum praziquantel, niclosamid sau albendazol, sub formă de comprimate orale. Aceste medicamente omoară parazitul şi ouăle acestuia şi, ulterior, aceste reziduuri sunt eliminate prin materiile fecale.

În cazul în care larvele parazitului ajung la creier, există un risc foarte crescut de complicaţii, precum hidrocefalie, creşterea presiunii intracraniene, pierderea cunoştinţei, afecţiuni cardiace sau chiar pierderea vederii. În astfel de situaţii de impune tratamentul de urgenţă cu prednison sau dexametazonă şi administrarea de anticonvulsivante pentru ameliorarea simptomelor.

Prevenţie

Cea mai eficientă cale de a preveni teniaza este gătirea corectă a cărnii. Pentru a fi siguri că este gătită suficient, folosiţi un termometru de carne: aceasta trebuie să aibă la mijloc temperatura de cel puţin 60 de grade. În plus, nu consumaţi carnea imediat ce o luaţi de pe grill sau după ce o scoateţi din cuptor. Lăsaţi-o „să se odihnească” încă 3 minute înainte de a o consuma, timp în care temperatura crescută se va distribui uniform şi va distruge orice urmă de parazit.

De asemenea, este foarte importantă igiena. Se recomandă spălarea pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei. Totodată, se indicat consumul de apă doar din surse sigure, de preferat din sticle îmbuteliate.

Autor: Paula Rotaru

Surse: healthline.com, who.int, cdc.gov

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”