Pielea ta simte şi reacţionează! Ascultă ce-ţi „spune”!

Nu am prieteni deoarece pielea mea arată groaznic :(
  • Publicat:
Pielea ta simte şi reacţionează! Ascultă ce-ţi „spune”!

Este uşor să te gândeşti la piele ca la un simplu organ ce protejează organele sensibile din corp. Dar, pentru a-i înţelege problemele, trebuie să realizezi că pielea însăşi este un organ, la fel ca inima, plămânii şi ficatul. În plus, pielea simte pentru tine. Descifrează-i mesajul!

Fiind cel mai mare şi mai vizibil organ al corpului, pielea este prima nominalizată pentru a exprima adevărul. Să înţelegi viaţa emoţională a pielii tale este pasul cel mai important spre controlarea factorilor psihologici ce provoacă, declanşează sau agravează boala.

Pielea vorbeşte…

Majoritatea bolilor dermatologice sunt mult mai bine înţelese dacă sunt privite mai degrabă ca probleme de relaţie, decât ca boala unui singur bărbat sau unei singure femei. De exemplu, eczema infantilă înseamnă de cele mai multe ori probleme între copil şi mamă; la maturitate, unul dintre soţi ajunge să joace rolul mamei.

Prin urmare, boala de piele înseamnă probleme la graniţa dintre tine şi ceilalţi: rezolvarea problemei de fond va necesita schimbări în felul cum interacţionezi cu ei. Însă, mai întâi, trebuie să înveţi să te vezi aşa cum eşti cu adevărat – pe sub piele.

Dacă s-ar vindeca

Oamenii au tendinţa de a cumula problemele separate, susţin psihologii. O persoană care suferă de acnee severă şi care are mai puţini prieteni decât şi-ar dori va spune: “Nu am prieteni deoarece pielea mea arată groaznic”. Doar după o perioadă de autoanaliză s-ar putea să devină clar faptul că avea puţini prieteni încă înainte de apariţia bolii.

Ar trebui să îţi pui această întrebare în timp ce faci acest exerciţiu “dacă…”. Ai făcut lucrurile după care tânjeşti – să ieşi cu bărbaţi drăguţi sau cu femei încântătoare, să începi propria afacere, să călătoreşti – înainte să te îmbolnăveşti? Chiar nu le mai poţi face acum când ai această problemă dermatologică? Sunt ambiţiile tale nesatisfăcute şi boala de piele de fapt două lucruri separate?

Trebuie să separi aglomerarea de probleme dermatologice de celelalte probleme, dacă doreşti să lucrezi asupra ambelor în mod eficient. Cumulate, dermatita alergică, sentimentele de izolare şi teama de întâlnirile sexuale alcătuiesc un munte atât de mare de dificultăţi, încât orice încercare de a le reduce din intensitate eşuează. Doar separându-le le poţi diminua. 

 
Citeşte mai multe în cartea 
“Ascultă-ţi pielea” de Ted A. Grossbart, Carl Sherman, Editura Trei, 408 pag., 35 lei
 

Citeşte şi:  Semne ale pielii care trebuie sa te puna pe ganduri

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
3 trucuri simple, coafură cu volum
3 trucuri simple, coafură cu volum
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”