Vindecarea tatuajelor: cum să-ți îngrijești corect pielea în acest proces

Atunci când alegem să ne decorăm corpul cu diverse tatuaje trebuie să ținem cont de timpul acordat rutinei de îngrijire a pielii.
  • Publicat:
Vindecarea tatuajelor: cum să-ți îngrijești corect pielea în acest proces
Foto: shutterstock / Vindecarea tatuajelor: cum să-ți îngrijești corect pielea în acest proces

Cu sau fără tatuaje, pielea noastră trebuie îngrijită constant pentru a rămâne în permanență hidratată. Atunci când alegem să ne decorăm corpul cu diverse tatuaje trebuie să ținem cont, în primă fază, de timpul acordat rutinei de îngrijire a pielii ce tocmai a suferit. 

Motive pentru care pielea noastră are de suferit în urma procesului de tatuare?

În timpul procesului, pielea noastră suferă leziuni pe întreaga suprafață a zonei pe care alegem să o tatuăm. Din cauza aparaturii cu care tatuajele sunt realizate, micile răni deschise cauzate de acele aparatului de tatuat ne vor însoți o bună perioadă de timp, până la vindecarea acestora. De aceea este important ca procedura de îngrijire a pielii ce tocmai a suferit să nu lipsească din rutina noastră, astfel încât sănătatea pielii noastre să nu fie afectată, iar noul tatuaj să arate în final cât mai bine posibil.

Cum să ai grijă de pielea afectată de tatuaje?

Prima etapă de îngrijire a pielii are loc imediat dupa ce tatuajul a fost finalizat de către artist. Acesta va avea grijă ca tatuajul să fie acoperit cu o cremă specifică și mai apoi acoperit, astfel încât tatuajul să nu fie expus impurităților din exterior, iar riscul unor infecții să fie inexistent.

Pe lângă acest prim pas de îngrijire a pielii realizat în salonul unde am decis să ne tatuăm, trebuie să ținem cont de 3 pasi esențiali și cu siguranță utili în acest proces de vindecare.

Spală zona tatuată în fiecare zi

Zona tatuată trebuie păstrată permanent curată pentru a preveni orice apariție a bacteriilor. Cu mâinile curate spălăm pielea cu apă ușor călduță, o dată sau de două ori pe zi timp de câteva zile. Este esențial să folosim un săpun antibacterian pentru ca zona afectată să fie cât mai bine curățată.

Păstrează pielea hidratată

Pe lângă curățare, pielea tatuată trebuie să fie hidratată constant, de 2-3 ori pe zi timp de 2-3 săptămâni. Zona trebuie hidratată pentru a preveni apariția acelei cruste care se formează deasupra tatuajului și pentru a ne asigura că aceasta nu ne afectează tatuajul și mai mult de atât, sănătatea pielii. Pentru cea mai bună alegere a produsului de hidratare a pielii, cel mai bine este să vorbim cu artistul care a realizat tatuajul pentru o recomandare cât mai eficientă nevoilor noastre.

Protejează-te împotriva soarelui

Din cauza rănilor deschise care s-au instalat pe piele în urma unui tatuaj, trebuie să folosim în permanență crema solară, astfel încât razele UV să nu afecteze și să distrugă colagenul pielii. Una dintre cele mai bune și sigure variante este să acoperim tatuajul în totalitate și sa-l ținem departe de razele soarelui, însă dacă acest lucru nu este posibil putem aplica o cantitate considerabilă de cremă cu protecție solară.

Ce riscuri apar în cazul în care nu ne îngrijim pielea tatuată corespunzător?

Este bine cunoscut faptul că procedurile care presupun ace și sânge cresc riscul de infectare în cazul în care nu sunt executate într-un mediu steril. Este important ca locul pe care îl alegem pentru executarea desenului mult dorit pe piele să fie unul de încredere, iar dovada că ustensilele cu care suntem tatuați sunt noi este de nelipsit. Pe de altă parte, apariția unor infecții nedorite pot apărea și din cauza nerespectării condițiilor de igienă recomandate de specialistul tatuator.

Alergiile nu pot fi neglijate și nici neobservate atunci când decidem să ne tatuăm. Acestea pot fi cauzate de pigmenții din cerneala de tatuat și este esențial ca înainte de executarea tatuajului să se efectueze un test pentru a depista dacă sunteți sau nu alergic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân