Tratamente bune sau rele pentru piele în sezonul cald

Ştii deja că razele plăcute ale soarelui vin la pachet şi cu nişte interdicţii certe cu privire la ce creme putem aplica pe ten sau la tratamente cosmetice care sunt totalmente interzise în această perioadă.
  • Publicat:
Tratamente bune sau rele pentru piele în sezonul cald

Ştii deja că razele plăcute ale soarelui vin la pachet şi cu nişte interdicţii certe cu privire la ce creme putem aplica pe ten sau la tratamente cosmetice care sunt totalmente interzise în această perioadă.

Citeşte cu atenţie şi exclude-le pe acelea care îţi pun pielea în pericol!

Valuri, nisip, cer senin şi un cocteil (fără alcool şi cu ingrediente exclusiv naturale)! Aşa arată momentul perfect al verii ce stă să înceapă. Însă, perspectiva apropierii anotimpului cald, m-a făcut să mă gândesc nu doar la clipele magice de vacanţă, ci şi la îngrijirea pielii. Şi nu la fotoprotecţie şi hidratare, ci la ce poţi (sau nu) să pui vara pe tenul tău.

Şi cum mie îmi plac informaţiile direct de la sursă, am dat o fugă la dermatologul meu preferat, dr. Ioana Silvia Simian, specialist Avon şi medic la Centrul de Tratament Victor Babeş.

Am aflat cât de important este să ajutăm pielea şi din interior prin consumul de antioxidanţi (mai ales roşii care conţin licopen, antioxidanţi care reduc efectele negative ale radiaţiilor UV), dar şi din exterior cu tratamente faciale cu vitamina C datorită capacităţii acesteia de a limita impactul radicalilor liberi la nivelul pielii, reducând riscul îmbătrânirii premature. Am făcut împreună şi o lista cu anumite tratamente ce trebuie evitate sau făcute doar  în anumite condiţii.

Peelinguri

“Dacă nu ai profitat de peelinguri pe perioada iernii şi începutului de primăvară, acum chiar nu este momentul să faci acest lucru”, mi-a spus medicul dermatology, explicându-mi că există un risc crescut de pigmentare postintervenţie, mai ales în cazul peelingului mediu şi profund”, spune dermatologul.

Prin urmare, aşa zisele proceduri estetice “din pauza de prânz” pot fi urmate cu condiţia respectării cu stricteţe a recomandărilor de îngrijjire postintervenţie. Peelingurile “foarte superficiale” (cu concentraţii reduse de acid glicolic, tricloracetic, acid salicilic, tretinoin) sunt acceptate la începutul sezonului cald, spune dermatologul, mai ales pe pielea deschisă la culoare (fototip 1 şi 2) şi dacă expunerea la soare este limitată. Tenul închis (fototip 3-6) are un risc crescut de pigmentare.

Microdermabraziune

“Poţi face tratamente de microdermabraziune, având grijă, însă, să protejezi corect tenul prin aplicarea cremelor de protecţie solară care asigură blocarea radiaţiilor de tip UVA şiUVB. Vă reamintesc că microdermabraziunea reduce hiperpigmentarile, leziunile de acnee (mai ales pe cele retenţionale: puncte albe, negre) în asociere cu tratamentele recomandate de medic. Atenţie şi la acestea”, mi-a repetat medicul Ioana Silvia Simian.

Creme fotosensibilizante

“Unele antibiotice administrate sistemic în acnee (de exemplu tetraciclinele) au potenţial fotosensibilizant”, a continuat medicul lista cu tratamentele nepotrivite în acest sezon. La fel şi cremele care au în compoziţie isotretinoin, tretinoin sau tratamentul sistemic cu aceşti derivaţi.

Epilarea definitivă

“Îndepărtarea părului nedorit de pe faţă se poate face vara doar prin proceduri clasice. Spune nu tratamentului laser”, a fost mesajul categoric al medicului dermatolog. Dr. Ioana Silvia Simian a recomandat ca după epilare să aplicăm creme calmante şi să protejăm zona de impactul radiaţiilor solare. Pe zonele epilate, din cauza iritaţiei locale, există riscul hiperpigmentării.

Aaa, şi pentru că tot eram interesată de subiect, am aflat că e liber la injectările cu fillere sau botox!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
5 produse cosmetice periculoase
5 produse cosmetice periculoase
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”