Se taie sau nu cuticulele? Cum trebuie îngrijite ele, de fapt

Află de ce nu este bine să îţi tai cuticulele, care sunt pericolele şi cum trebuie să le îngrijeşti corect pentru a preveni infecţiile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Se taie sau nu cuticulele? Cum trebuie îngrijite ele, de fapt

Cuticule tăiate sau împinse cu un beţişor? Aceasta-i întrebarea! Cuticulele au un rol foarte important, cel de protejare a unghiilor, prin împiedicarea pătrunderii bacteriilor şi, implicit, prin evitarea infecţiilor.

Odată tăiate, cuticulele lasă cale liberă acestor agenţi patogeni în organismul nostru, iar primele care vor avea de suferit vor fi chiar unghiile. Aşadar, un mare NU pentru tăierea cuticulelor!

De ce nu trebuie tăiate cuticulele?

Foarte multe femei îşi taie cuticulele incorect şi, mai ales, cu instrumente nepotrivite şi nesterilizate, ceea ce favorizează pătrunderea bacteriilor în corp.

„Atunci când îndepărtăm acea pieliţă, practic lăsăm unghia neprotejată şi riscăm infecţii bacteriene sau micotice. Cuticulele nu trebuie tăiate”, atenţionează dr. Joel Schlessinger, medic dermatolog.

Dacă vrei totuşi să scapi de excesul de piele, împinge uşor cuticulele cu ajutorul unui beţişor de bambus şi al unei ape emoliente care le înmoaie şi te ajută să îndepărtezi mai uşor excesul, cu o forfecuţă sterilizată, fără să le agresezi.

În niciun caz nu tăia cuticulele până la baza unghiei sau chiar şi mai profund.

Cum se îngrijesc corect cuticulele

Dacă nu vrei să ai cuticule inestetice, dar nici să le tai, pentru că astfel te expui riscului de infecţii, împinge-le regulat cu un beţişor şi şterge apoi degetele cu un prosop, cu mişcări circulare, după duş.

„Aşa vei elimina natural excesul de piele şi cuticulele vor creşte mai lent”, spune manichiurista Lisa Jachno.

Hidratează cuticulele cu un ulei special sau cu vaselină

Pentru a preveni întărirea şi franjurarea cuticulelor, foloseşte regulat un ulei pentru unghii şi cuticule special formulat, care hidratează în profunzime şi încetineşte ritmul de creştere a cuticulelor. Acelaşi efect benefic îl are şi vaselina cosmetică.

Acest ulei se aplică în fiecare seară pe conturul unghiei şi se masează uşor, timp de câteva secunde, cu mişcări circulare. Astfel, cuticulele vor fi mai fine, catifelate şi suple.

Uleiul de cocos este excelent pentru hidratarea cuticulelor, dar poate fi folosit şi pe faţă, gât, coate sau alte zone ale corpului.

Se aplică ulei de cocos pe fiecare unghie, la nivelul cuticulei, şi se lasă să acţioneze 10 minute , după care se curăţă bine mâinile şi unghiile cu apă şi săpun.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân