Îți poți da seama dacă părul îți cade de la medicația pe care o iei? Răspunde dr. Felix Popescu

Multe persoane se confruntă de-a lungul vieții cu perioade în care podoaba capilară cade în cantități mai mari decât este normal.
  • Publicat:
Îți poți da seama dacă părul îți cade de la medicația pe care o iei? Răspunde dr. Felix Popescu
foto Shutterstock

Unele persoane se trezesc chiar că au pierdut tot părul de pe o anume porțiune de scalp, deși au o podoabă capilară bogată. Când ar putea fi cauza căderii părului una toxică (medicație) și când s-ar fi putut instala una dintre formele de alopecie? L-am întrebat pe dr. Felix Popescu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Alopecia poate fi de mai multe tipuri. La bărbat de exemplu 95% este alopecia androgenetică, cea moștenită de la părinți, si 5% din cazuri de alte cauze. La femei cea androgenetică este 50% moștenire genetică, iar celelalte 50% cauze sunt din cauza dereglărilor hormonale. La persoanele la care părul a căzut pe o bucată bine definită (de forma unui bănuț) cel mai posibil s-a declanșat alopecia areata, o manifestare autoimună. Organismul respinge anumite fire de păr, într-o anumită zonă, foarte bine delimitată (precum bănuți inițial).

Alopecia trebuie tratată cu ajutorul unui medic

CSÎD: Ce e de făcut când observi că pe o bucată din scalp ai rămas fără păr?

Dr. Felix Popescu: Nu ai altceva de făcut decât să te prezinți la un medic pentru a avea un diagnostic corect. Orice succes în lumea asta, pentru orice boală, este atunci când ea este diagnosticată corect. Atâta timp cât ai un diagnostic corect, ai șanse foarte mari să o poți trata.

Alopecia areata – de ce se instalează?

CSÎD: Ce cauze are alopecia areata?

Dr. Felix Popescu: Cauzele nu se cunosc.

Pot antidepresivele sau alte medicamente să determine căderea părului?

CSÎD: Pot avea medicamentele, de pildă, antidepresivele un aport negativ la nivelul poadoabei capilare?

Dr. Felix Popescu: Atâta timp cât folosim antidepresive este clar că avem o dereglare psihică în momentul respectiv, avem o depresie sau altă problemă serioasă care poate duce la dereglări hormonale semnificative și care se pot vedea în dereglări organice ale sănătații noastre.

CSÎD: Cum îți dai seama dacă părul îți cade de la medicația pe care o iei?

Dr. Felix Popescu: Nu prea poți să îți dai seama de acest lucru decât dacă medicația pe care o iei dereglează valorile normale ale hormonilor sau ale altor valori ale sângelui.

Din cauza medicamentelor părul nu cade doar pe suprafețe bine circumcise

CSÎD: Firele cad de pe toată suprafața scalpului sau se poate și de la medicamente să cadă în zone bine circumcise?

Dr. Felix Popescu: Niciodată nu cad în zone bine circumscrise când avem o problemă toxică, o problemă de substanțe nocive cum sunt medicamentele. Atunci poate cădea de pe toată suprafața scalpului, nu localizat.

Dr. Felix Popescu, foto arhivă
Dr. Felix Popescu, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”